Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Bihać: Hiljade okupljenih na Gradskom trgu na skupu podrške generalu Dudakoviću

Bihać: Hiljade okupljenih na Gradskom trgu na skupu podrške generalu Dudakoviću

Na Gradskom trgu u Bihaću okupilo se više hiljada stanovnika Krajine, ali i drugih dijelova BiH, na skupu podrške generalu Atifu Dudakoviću i njegovim saborcima iz 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Skup podrške podržavaju sve boračke organizacije sa područja Unsko-sanskog kantona, kao i institucije vlasti u tom dijelu BiH. Organiziraala ga je Koordinacija boračkih udruženja Unsko-sanskog kantona, zajedno sa Vladom USK i krajiškim općinama i gradovima.

Boračke organizacije su ranije pozvale građane da se okupe i na dostojanstven način pošalju poruku da čvrsto stoje uz generala Dudakovića i njegove saborce. Osim Dudakovića, u ovom slučaju terete se i Ibrahim Nadarević, nekadašnji komandant 517. brigade Petog korpsua, kao i niži oficiri i pripadnici korpusa Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Ekrem Dedić, Adis Zjakić, Samir Solaković, Muharem Alešević, Redžep Zojić, Fatmir Muratović, Said Mujić, Husein Balagić i Ejub Kožnjenić.
Izražavaju uvjerenje da će Dudaković dobiti i pravnu bitku, kao što je i mnoge tokom rata kada je bio na čelu 5. korpusa Armije Republike BiH.

Video N1

Skup podrške generalu Dudakoviću i ostalima uhapšenim u petak počeo je na Gradskom trgu u Bihaću intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.
Skupu prisustvuju ratni komandanti, Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH, Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i predsjednik Kantonalnog odbora SDA, premijer USK Husein Rošić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, kao i ostali zvaničnici iz tog dijela BiH.

Fazlić se obratio i odao počast generalu Dudakoviću istaknuvši da je Dudaković simbol jedne borbe za slobodu, borbe koja je imala multietnički predznak.
Na skupu se među prvima obratila Erna Begatović, glumica iz Bihaća, koja je govorila o odrastanju u ratu u tadašnjem bihaćkom okrugu.
Više hiljada prisutih slušali su obraćanje Zulejhe, majke kojoj je ubijen jedan sin u ratu, a drugi je teško ranjen.

Mirsad Selmanović je jedan od onih koji su se obratili na skupu. Obavljao je dužnosti komandanta 501. brdske brigade 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i načelnika Štaba 5. korpusa. Dva je puta ranjavan. Iz aktivne vojne službe povukao se 1999. godine, a penzioniran je 2008. godine. Autor je knjige Profesija i politika i nedavno objavljene Grabež 1992–1993.

On je za govornicom poručio da Atif Dudaković nije ratni zločinac i da nije “Ratko Mladić da se krije po šumama i štalama”.
Obraćanje Nedžada Ajnadžića, koji je bio komandant 101. brigade Prvog korpusa, komandant Operativne grupe Igman, načelnik Štaba 1. korpusa, zamjenik načelnika Uprave za operativno planiranje Generalštaba Armije RBiH, komandant 37. divizije Kopnene vojske, komandant 1. korpusa i zamjenik komandanta Komande obuke i doktrine Vojske FBiH.

Obraćanje generala Fikreta Ćuskića, ratnog komandanta 17. viteške krajiške brigade i zamjenika komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH.
Obratio se i general Ramiz Dreković, komandant 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je tu dužnost obavljao prije generala Atifa Dudakovića.
O generalu Dudakoviću i Petom korpusu govorio je i Hamdija Abdić Tigar, slavni komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i sadašnji vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća.
Na binu Gradskog trga u Bihaću su izašli premijer USK Husein Rošić, federalni ministri Dedić i Bukvarević, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Dževad Mahmutović, načelnici općina Unsko-sanskog kantona, gradonačelnik Bihaća, ratni generali i komandanti. Među prisutnima je bio i Dževad Topić, jedan od organizatora otpora u Sarajevu i drugi.

faktor.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top