Ekonomija

Turska na 9. mjestu od 43 evropske zemlje u direktnim stranim ulaganjima

Revizorsko-konsultantska firma EY predstavila je godišnje istraživanje o atraktivnosti tržišta za direktna strana ulaganja u 2014. godini

Prema provedenom istraživanju, Evropa je s ukupno privučenih 305 milijardi američkijh dolara investicija ostvarila rast od 36 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime je ostvarila najveći rast na globalnom nivou, prenosi Index.hr.

Ukupno 43 evropske države obuhvaćene istraživanjem privukle su 4.341 investiciju, što je rast od 10 posto u odnosu na 2013. godinu. Navedene investicije osigurale su i otvaranje 185.583 novih radnih mjesta, navodi se u saopćenju EY-a.

Hrvatska se na listi evropskih zemalja nalazi na 32. mjestu s ukupno 13 projekata, što je blagi pad u odnosu na 2013. godinu (15 projekata).

Nešto je povoljnija slika po pitanju novih radnih mjesta. Navedenim investicijama otvoreno je 780 radnih mjesta što je rast od 88 posto u odnosu na prethodnu godinu (415), čime je Hrvatska zauzela 27. mjesto.

Hrvatska je bila najprivlačnija njemačkim investitorima te onima iz SAD-a, koji su zajedno zaslužni za više od polovine provedenih investicijskih projekata.

Navedene investicije zabilježene su u području proizvodnje (4), prodaje i marketinga (4), istraživanja i razvoja (2), usluga poslovne podrške (2) te logistike.

“Hrvatska ima dobre izglede poboljšati svoju poziciju u pogledu izravnih stranih ulaganja s obzirom da investitori općenito imaju više povjerenja u investicijske projekte u Evropi. Prema istraživanju, najveći udio investicija u Hrvatskoj dolazi iz Njemačke i SAD-a te iako su investicije još uvijek na relativno niskom nivou, ulaganja iz obje zemlje značajno su se povećala, što je dobar pokazatelj drugim potencijalnim investitorima”, komentirao je rezultate istraživaja Tauno Olju, izvršni direktor u Odjelu savjetovanja u EY-u Hrvatska.

Glavni igrači u Evropi – ko pobjeđuje u borbi za privlačenje investicija?

Više od polovice, tačnije 52 posto projekata te 30 posto novih radnih mjesta stvorenih spomenutim investicijama u Evropu, ostvarili su privredni divovi Velika Britanija sa 887 projekata, Njemačka sa 763 te Francuska sa 608 pojedinačnih investicija. Tako je Velika Britanija zadržala prvo mjesto, dok se među top 10 država po broju projekata dogodila samo jedna promjena. Turska je tako na devetom mjestu zamijenila Finsku. Preostala mjesta zauzeli su Španija, Belgija, Holandija, Poljska, Rusija te Irska.

“Velika Britanija, koja je kontinuirano na vrhu tabele direktnih stranih ulaganja, uspješno iskorištava dobro finansirane vladine programe za privlačenje novih investicija. Vrijeme je i da Hrvatska uspostavi takve programe kojima bi privukla investicije. Trenutni budžet i ljudski resursi alocirani u ove svrhe nisu dovoljni, stoga Hrvatska ne može u potpunosti iskoristiti mogućnosti koje pruža povoljnije investicijsko okruženja u Evropi”, dodaje Olju.

Na ljestvici najatraktivnijih gradova prema mišljenju ispitanika također se na prvom mjestu nalazi London, dok ga slijede Pariz i Berlin.

Sposobnost za osiguravanje privrednog rasta, konkurentnost, posebna pozornost prema new-age kompanijama te komercijalizacija ideja kojima se mijenjaju životi miliona, samo su neki od razloga zbog kojih su evropski gradovi mamac za brojna izravna strana ulaganja.

Svoje mjesto među 10 najpoželjnijih pronašli su i Frankfurt, Amsterdam, Bruxelles, München, Barcelona te Prag i Madrid.

Evropa u suprotnosti s globalnim trendom pada investicija

Prema procjenama, na globalnoj razini u 2014. godini ukupna vrijednost direktnih stranih investicija, u koje su uključena spajanja i preuzimanja, pala je za osam posto na 1,26 biliona dolara. Ipak, Evropa s rastom od 36 posto u odnosu na prethodnu godinu, bilježi najveći rast među glavnim regijama. S ukupnim udjelom od 24 posto, Evropa je u 2014. zauzela drugo mjesto, dok je na prvom mjestu i dalje Azija s 39 posto ukupne vrijednosti provedenih investicija. Najveći pad, od čak 54 posto u odnosu na prethodnu godinu, zabilježila je regija sjeverna Amerika koja je tako u 2014. privukla tek 10 posto ukupne vrijednosti investicija na globalnom nivou.

Prema 808 ispitanih donositelja odluka koji su učestvovali u istraživanju, zapadna Evropa navedena je kao najatraktivnije tržište za direktna strana ulaganja ostavivši tako iza sebe i Kinu i sjevernu Ameriku.

Ko investira u Evropu?

Iako su u direktnim stranim ulaganjima u Evropi dominirale evropske kompanije (51 posto), američke multinacionalne kompanije zaslužne su za 25 posto provedenih projekata. Zanimljivost je, također, kako su kineske kompanije u 2014. preskočile japanske, te tako zauzele peto mjesto na listi najvećih investitora u Evropi.

ekapija.ba

Povezani članci

Back to top button