Vijesti iz svijeta

100. godišnjica Republike Turske

U noći 29. oktobra na Mostu Šehida 15. jula biće održani „Dronovi, vatromet i svjetlosni show“, a posebno za 100. godišnjicu tokom sedmice biće postavljen poseban plutajući mol na sedam stubova Bosfora

Republika Turkiye svoju 100. godišnjicu slavi sa entuzijazmom i uzbuđenjem raznim aktivnostima širom zemlje i inostranstva. Sa glavnom temom “Od korijena do neba” i s naglaskom na nezavisnost, slobodu i inovativnost, 100. godišnjica obilježava se sa 24.000 aktivnosti u organizaciji gotovo 2.000 institucija i organizacija i trajat će do kraja godine.

U okviru manifestacija koje su započele početkom oktobra s ciljem da se očuva duboko ukorijenjeno sjećanje na borbu za nezavisnost i izgradnju mosta iz prošlosti u budućnost, upriličeno je mnoštvo različitih aktivnosti, od šetnji do izložbi, od sadnje sadnica do takmičenja, od sportskih događaja do prijema, od audio-vizuelnih medijskih radova do panela i simpozijuma, kao i originalne umjetničke produkcije poput himne 100. godišnjice, koja je prvi put izvedena u okviru obilježavanja 100. godišnjice i filma “Posljednja večera”.

U Ankari, Istanbulu i Izmiru organizirane su razne akivnosti pod koordinacijom Direkcije za komunikacije Predsjedništva. Neke od tih aktivnosti su “Projekat izložbenih površina 100. godišnjice”, “Instalacija stoljeća Turske”, “100 godina Turkiye od prošlosti do sadašnjeg izložbenog prostora”, “Specijalna izložba 100 godina Turkiye Recepa Tayyipa Erdoğana”, “Glas Republike, boja Republike”, “Kratki filmovi i najave javnih servisa Stoljeća Turske”, “Stoljeće Zvučnog Tunela”, “Značka 100. godine”, “Izložba stoljeća Emaneta”, “Portret društvenog pamćenja 100 godina Turkiye”, “Knjiga Lica Stoljeća”…

U noći 29. oktobra na Mostu Šehida 15. jula biće održani „Dronovi, vatromet i svjetlosni show“, a posebno za 100. godišnjicu tokom sedmice biće postavljen poseban plutajući mol na sedam stubova Bosfora.

Povezani članci

Back to top button