Dijaspora

Tribina u Hidaje: Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj, izazovi i perspektive

U subotu večer, 16.03.2019. godine, nakon jacije-namaza, u 20:00 sati, u džematu Hidaje e.V. (Minhen), održana je tribina na temu “ Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj, izazovi i perspektive“. Nakon proučenog odlomka iz Kur’ana kojeg je proučio jedan od imama džemata Hidaje Abdulvehab-ef. Vehabović, prisutne poselamio je mr.sc. Damir-ef. Babajić, koji je bio u ulozi moderatora, te najavio tok tribine.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je jedna i jedinstvena zajednica muslimana u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, muslimana Bošnjaka izvan domovinskih zemalja i drugih muslimana koji je prihvataju kao svoju. Islamska zajednica je samostalna u određivanju svojih ciljeva i uređivanju djelatnosti, organizacije, pravnih akata, izbornog postupka te u stjecanju imovine i njezinom upravljanju. Islamska zajednica u dijaspori organizira se po jedinstvenim i jednakim principima preko krovnih organizacija, formiranih za jednu ili više zemalja, koje imaju svoje predstavničke i izvršne, odnosno upravne organe.  Sabor Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj kao najviši zakonodavni i predstavnički organ naše zajednice u Njemačkoj ima značajnu ulogu u kreiranju rada i djelovanja IZBNJ- u uvodnom dijelu istakao je Babajić.

O islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj, načinu rada, strukturi, njenim perspektivama i izazovima govorio je uvaženi predsjednik sabora IZBNJ gospodin Edin Atlagić. Na početku prvo se osvrnuo na dešavanjima u Novom Zelandu, potom je govorio o IZBNJ. „Čast i zadovoljstvo mi je što sam večeras s vama, u vašem džematu, periodu kada obilježavamo 25 godina krovne organizacije IZBNJ i 40 godina od osnivanja prvog džemata u Njemačkoj, Achen. Da bismo govorili o djelovanju IZB-a u Njemačkoj veoma je važno da sagledamo kompletan kontekst, društveno-političke okolnosti, izazove itd.-istakao je Atlagić. Potom je pojasnio pravni status pitanja vjere u okvirima saveznih država. Govorio je o izazovima, društvenim izazovima, rasizmu, islamofobiji, hidžabu, institucionalnom ograničavanju vjerskih sloboda, desničarima-pokreti, stranke, o asimilaciji, sekularizaciji, važnosti odnosa s javnošću. Muslimani moraju profesionalizirati odnose s javnošću- istakao je Atlagić. Govorio je o institucionalizaciji islama, priznavanju, te o organiziranosti muslimana. Pored pomenutih izazova imamo i organizacijske izazove, kako smo organizirali Zajednicu? Džemat je najznačajnija ćelija, Medžlis nam je također važan zbog društveno-političkog odnosa, te krovna organizacija IZBNJ. Mi moramo imati komunikaciju sa bazom/članstvom… Također i pitanje našeg jezika je  veliki izazov. Mi treba da organiziramo naučne konferencije koje će tretirati pomenute izazove-istakao je Atlagić. Potom je govorio o ogromnom prilivu Bošnjaka, kako ih integrisati na korist Zajednice. Govorio je i o perspektivama, vezi sa maticom, Rijasetom IZ-e u BiH, pitanju suživota, transparentnosti u djelovanju, komunikacijama, organizaciji vjerskog života, adekvatnim kadrovskim rješenjima, materijalno-pravnom statusu imama, unapređenju vakufske imovine i njenoj zaštiti, sudjelovanju u društveno-političkim procesima, humanitarnim djelatnostima itd.

Medžlis je lokalna organizaciona jedinica Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U hijerarhijskom smislu nakon džemata koji je osnovna jedinica, medžlis je najniža organizaciona jedinica i lokalnog je tipa jer u pravilu obuhvata džemate jednog područja. Koja je uloga Medžlisa u strukturama IZBNJ, o tome je govorio uvaženi glavni imam Medžlisa IZ-e Bajern Izet-ef. Bibić. On je istakao važnost ovakvih i sličnih tribina, jer ova priča treba da se proširi na sve naše džemate, naši ljudi nisu upoznati sa djelovanjem Zajednice. Medžlis IZ-e Bajern ima 12 džemata, koji su organizirani na najbolji mogući način. Čine sve što je u njihovoj moći kako bi očuvali Zajednicu. Do skora nije postojao Medžlis, kao organizaciona jedinica, ali smatram da je veoma važno što imamo Medžlis. Važno je da ga jačamo, instituciju Medžlisa, jer bez institucije Medžlisa nismo u mogućnosti da se suočimo sa određenim problemima. I znajte da moramo biti jedinstveni, jer samo kao takvi možemo uspjeti. Moramo zamijeniti uloge JA i MI, jer kada zamijenimo svoje JA u MI onda nižemo uspjeti- istakao je Bibić. On je govorio o Medžlisu kao organizacionoj jedinici koja treba da bude pokretač i nosilac svih projekata, jer bez Medžlisa i jedinstva kao Bošnjaci ne ćemo i ne možemo uspjeti. Pojedinačno nemamo snage da bilo šta uradimo, stoga je važno da budemo zajedno, da se utrkujemo u dobru. I znajte, ne smijemo sebe razvijati da bismo slabili drugog, poručio je Bibić.

Na kraju je uslijedila konstruktivna rasprava koja je urodila plodom. Na kraju su definisani i određeni zaključci, kao što su: nužnost izobrazbe imama, pitanje njemačkog jezika, jačanju veze sa maticom, Rijasetom IZ-e u BiH, više transparentnosti u djelovanju, jačanje  organizacije vjerskog života, iznalaženje adekvatnih kadrovskih rješenja, poboljšati materijalno-pravni statusu imama, raditi na unapređenju vakufske imovine i njenoj zaštiti, posvetiti više pažnje sudjelovanju u društveno-političkim procesima, kao i na polju humanitarnim djelatnostima i jačanje volonterskog rada kroz civilni sektor.

Tribinu je svojim milozvučnim glasom uljepšao mujezin džamije Hidaje hadžija Mersim učeći ilahije i kaside. Tribina je završena učenjem dove, a proučio ju je Nusret-ef. Hodžić, jedan od imama džemata Hidaje.

Molim Allaha da nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj tribini. Da nagradi učesnike tribine za njihov trud i vrijeme. Amin!

D.B.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button