Kultura i obrazovanje

Akademija projektnog menadžmenta Udruženja Svitanje

U prostorijama Centra za lično i profesionalno usavršavanje, 17.03.2019. godine održan je seminar pod nazivom “Akademija projektnog menadžmenta” u organizaciji Udruženja Svitanja, pridružene članice AKOS-a.

Seminaru je prisustvovalo 18 učesnika iz Zenice, Živinica i Sarajeva, a trener na seminaru je bio Amer Osmanković.

Na samom početku, trener je prezentovao osnovne pretpostavke i teze potrebne za pisanje uspješnog projekta nakon čega su učesnici imali priliku timski pristupiti radionicama na kojima su već uspjeli napraviti dobru podlogu za realizaciju tih projekata.

Osposoblavanje mladih za samostalno pisanje projekata

Amer Osmanković je istakao kako je cilj ovog projekta bio osposobljavanje mladih za samostalno pisanje projekata. “Radi se o pisanju projekata po LOD metodologiji UNDP-a. Cilj ovog projekta bio je da učesnici budu u mogućnosti sami napisati projekat, aplicirati ga kod donatora  i realizirati kreativne ideje. Učesnici su danas imali mogućnost naučiti kako napisati projekat, nakon čega su pristupili izradi logičkog okvira, budžeta, plana aktivnosti i izradi finalnog projektnog prijedloga.“

Dodao je kako je vrlo moguće da će projekti koji su učesnici započeli na radionicama, nakon što se finaliziraju biti dovoljno kvalitetni da se apliciraju na neki od budućih javnih poziva.

Fatima Mušinović, dip. socijalni pedaog na seminar je došla ispred Udruženja „Put znanja“ Zenica koje je pridružena članica AKOS-a, a usmjerena je na rad sa djecom i tinejdžerima kroz razne edukacije, seminare, izlete i sl.

Istekla je kako je seminar bio jako koristan za njihove buduće planove unutar organizacije.

„Seminar je protekao u jako lijepoj atmosferi. Mislim da je ovo bilo koristan susret i da znanje koje smo ovdje stekli možemo da iskoristimo u našim budućim aktivnostima.“

Učesnici su, također, dolazili ispred Udruženja Izvor Selsebil Živinice (članica AKOS-a) kao i Udruženje studenata psihologije Sinapsa, Sarajevo.

Trener Osmanković pozvao je sve zainteresovane da se priključe edukativnim, kulturnim i rekreativnim aktivnostima koje organizuje Udruženje Svitanje.

„Pozivam sve mlade ljude, studente, zaposlene i nezaposlene koji žele da se profesionalno usavršavaju da dođu u Svitanje i uključe se u naše projektne timove, bilo da budu članovi ili sami nosioci projekta, čime bi sebi mogli otvoriti i mogućnost zaposlenja.“

 Za Akos.ba piše: Nejra Avdić

Povezani članci

Back to top button