Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Tri razloga zašto nikada ne trebate “odrasti”

Tri razloga zašto nikada ne trebate “odrasti”

Sjećaš li se kada si bio dijete, bez brige i bez stresa? Vremena kada si bio mali sa velikim velikim snovima. Vremena kada je sve izgledalo moguće, a i dalje si bio zadovoljan sa najmanjim stvarima, jer si bio toliko zadubljen u taj trenutak, u sadašnjost, piše portal dumblittleman.com. Sjećaš li se svojih velikih snova? Šta si želio da postaneš kada odrasteš? Možeš li opet vidjeti tu sliku ispred sebe?

Sada se brzo vrati naprijed u ovaj trenutak i pogledaj gdje se nalaziš; šta se to usput dogodilo? Možda su tvoji roditelji konačno zakucali neki smisao u tvom malom mozgu i rekli ti da neke stvari jednostavno nisu moguće.

Zbog toga su neki tvoji snovi brzo zaboravljeni. Ili je društvo promijenilo način tvog razmišljanja i pogled na svijet i kreiralo od tebe dosadnu osobu bez ikakve strasti. Kao i za mnoge ljude u našem svijetu, ovo bi mogao biti slučaj, ili si možda već naučio da misliš za sebe, da donosiš svoje vlastite odluke, te živiš svoj najveći san i radiš ono šta voliš.

U svakom slučaju, postoje 3 dobra razloga da nikada ne odrasteš:

1) Djeca se ne boje da sanjaju velike snove, sve je moguće!

“Bez obzira da li mislite da možete ili mislite da ne možete, u svakom slučaju ste u pravu”, rekao je jednom Henry Ford. Bez ovog djetinjastog načina razmišljanja, ovaj čovjek ne bi mogao stvoriti kompaniju koja je danas međunarodno poznata kao Ford Motor Company. Mogao se jednostavno zadovoljiti sa garažom ili radionicom u komšiluku. Steve Jobs bi mogao pomisliti: “Hmmm, samo da otvorim malu trgovinu za prodaju računala i web kamera”, umjesto izgradnje Apple-a, jedne od najpoznatijih tehnoloških kompanija u svijetu.
Termin „dovoljno dobro“ je ono šta često susrećemo u našem okruženju. Imati dovoljno dobar posao, sa dovoljno dobrim partnerom, te provesti život u dovoljno dobrom mjestu. Ljudi se previše brzo zadovolje sa onim šta imaju, što je dovoljno dobro, ali nikada sa onim što zaista žele. Ono što naš svijet treba su vizionari i veliki sanjari. Vaša vizija je sve, jer ne možete kreirati ili postići ono što ne vidite sami da možete kreirati ili postići. Sanjati naveliko je veliki kvalitet i nešto što možemo naučiti od djece.

2) Drugi argument nije samo posao, već i igra, koja bi trebala da bude veliki dio našeg svakodnevnog života!

Svi smo to vidjeli kod naše djece: da budu potpuno zaokupljena igračkama ili se igraju žmurke satima u isto vrijeme. Oni se igraju bez postizanja nekog praktičnog cilja. Definicija igre je: “da se uključi u neku aktivnost za užitak i rekreaciju, a ne zbog ozbiljne ili praktične svrhe”. Ozbiljna svrha je danas nešto što pokreće mnogo odraslih koji se fokusirati na novac ili status, čime se zanemaruje igra. Sa sve većom depresijom i nedostatkom sreće u našim životima, moramo se zapitati što je tome uzrok. Dio toga je nedostatak izražavanja naše energije i emocije. Secirajte riječ depresija na de-presija, što je suprotno od eks-presija. Sputavamo i zadržavamo našu energiju. Nešto više igre u našim životima, sa radostima i izražavanjem, može nam dati način da kanališemo tu energiju.

3) Ne moramo biti toliko ozbiljni

Djeca svaki dan rade gluposti. To im daje radost i razigranost. Nešto što možemo naučiti od djece je upravo to da ne uzimamo za ozbiljno sve oko nas. Djeca su svoja i autentična su. Svako ima određenu sliku i ego o sebi, te želimo da projektujemo tu sliku prema našem okruženju. Ako previše zaglavimo sa ovom slikom, ako budemo previše ozbiljni o tome, onda bismo mogli naletiti na nevolju. Postanemo kruti prema našoj ličnosti i tijelu. Trenuci koji se najviše pamte i kojih se najčešće sjećamo su oni u kojima smo se mogli prepustiti u potpunosti i raditi šta god želimo da radimo.

Implementirajte ova 3 savjeta i vidjet ćete prednosti u vašem životu, poslu i ljubavi.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top