Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Mekteb Jezero Sarajevo: Primjer kvalitetnog rada s djecom i omladinom

Mekteb Jezero Sarajevo: Primjer kvalitetnog rada s djecom i omladinom

Piše: Nedim Botić

Posljednjeg dana manifestacije „Ramazan u Bosni“ mnogobrojna publika je imala priliku da uživa u prelijepom scenskom programu u izvođenju  djece i omladine mekteba Jezero (MIZ Sarajevo). Nastup je bio potpomognut i članovima mekteba Šip, Nova Breka i Soukbunar.

Program je uključivao više dijelova koji na veoma poučan i dojmljiv način prezentuju dijelove ramazanskog i bajramskih radosti, uključivši učenje Kur’ana, donošenje tekbira, okrepljujuće ramazanske i bajramske ilahije u izvođenju članica mektebskog hora Hudhud, i kratku bajramsku predstavu. Ova predstava je nastala, isključivo, oslanjajući se na običaje Bošnjaka u mubarek danima ramazana i bajrama, i sama po sebi je unikatna.

Završnica nastupa je obogaćena folklornom tačkom djece KUD-a Baščaršija sa koreografijom “Muslimanske igre i pjesme iz Starog Sarajeva”. Nastup je zatvoren dovom za ispraćaj ramazana, koju je proučio Muhammed-ef. Abaz i puštanjem balona, što je ideja potekla od mektebske djece – učesnika.

Publika i organizatori nisu krili oduševljenje s viđenim te su djeci čitavo vrijeme davali podršku, nagradivši ih velikim salvama aplauza tokom i nakon završetka priredbe. Ukupan utisak je više nego pozitivan, svojom pripremom i izvođenjem mektebska djeca su zaista impresionirala okupljene i zaslužili sve pohvale. Prema mišljenju mnogih priredili su jedan od najboljih, ako ne i ukupno ponajbolji program čitave manifestacije.

„Šta reći nakon ovakvog fenomenalnog nastupa i programa koji na prelijep i poučan način najavljuje dolazak bajramskih dana? Kao predstavnik organizatora, moram istaći da smo ponosni na ovu djecu i njihov džemat Jezero, hvala im što su svojim dolaskom uljepšali našu svečanost i jednostavno ostavili nas bez riječi. Gledajući njih, vidjeli smo da ova država i naša zajednica imaju svijetlu budućnost, ako Bog da“, istakao je dr. Adem Zalihić iz organizacionog tima manifestacije.

Za uspjeh djece mekteba Jezero zasigurno su najzaslužniji vrijedni imam džemata Jezero, Muhammed-ef. Abaz te  muallima Amra Abaz, ali svoj udio imaju i njihove kolege imami iz drugih sarajevskih džemata, brojni prijatelji, sponzori, i roditelji djece. U nastup je uloženo mnogo vremena, truda i odricanja, ali se je sve isplatilo na kraju, impresivnim nastupom djece na značajnoj manifestaciji. 

„Kao muallim ove djece, ponosim se sa svakim djetetom pojedinačno i pohvaljujem ih na odgovornosti i zalaganju. Ovim putem se zahvaljujem prije svega djeci, ali i ljudima koji su bili od velike pomoći u realizaciji našeg programa: Kazaskoj radnji narodne nošnje, gospodinu Muhamedu Ljuši, Zijadu i Mini na ustupljenim rekvizitima za našu malu “bosansku sobu”, Balon Decoru na prelijepim balonima, KUD-u Baščaršija, roditeljima i svima koji su dali svoj doprinos da program bude jedinstven“, istakao je Muhammed-ef. Abaz.

„Za ovaj nastup smo se pripremali tokom cijelog ramazana, s tim što su intenzivne pripreme bile zadnjih deset dana. Pred sami nastup, pripreme su obuhvatala probe hora i predstave, biranje rekvizita za ‘bosansku sobu’ unutar same predstave, te obezbjeđivanje ostalih  elemenata koji su bili potrebni kako bi sve izgledalo dobro“, izjavila je muallima Amra Abaz.

Džemat Jezero je džemat u sklopu MIZ Sarajevo koji broji oko 1500 domaćinstava i nalazi se na sjevernom dijelu grada Sarajeva. Džamija Jezero se nalazi u blizini stadiona Koševo. Džemat Jezero je zvanično formiran 1961. god. na incijativu tadašnjih džematlija rahmetli Fuada Bećirbašića, Vučijak Muniba, Bekrić Osmana i Memije Mehe.

Od osnivanja pa sve do 1994. godine džemat nije imao stalne prostorije, pa su se vjerske dužnosti obavljale u porodičnim kućama. Ratne 1994. godine se počinje klanjati pet dnevnih namaza i džuma- namaz, i to u prostorijama obdaništa, gdje je imamsku dužnost obavljao Bego-ef. Selimović sve do 1999. kada dužnost imama, muallima, a kasnije i hatiba preuzima Muhamed-ef. Abaz koji i danas obavlja istu funkciju. U toku mjeseca ramazana 2001. godine sve vjerske aktivnosti se počinju obavljati u novoj džamiji koja nije građevinski završena, a samim tim ni zvanično otvorena. Veliki doprinos za početak izgradnje džamije dao je rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine. Džamija nema svog stalnog donatora već je u proteklom vremenu izgradnja bila finansirana od strane džematlija i donatora.

Danas je džemat Jezero veoma aktivan na više polja, počev od vjerskih aktivnosti i duhovnog odgoja, preko aktivnosti za djecu i omladinu, besprijekorno uređene mektebske nastave, do humanitarnih i društveno korisnih akcija. Time postavlja nove standarde u radu i pruža ideje ostalim džematima kako otvoriti nova polja vlastitog djelovanja. Džemat je posebno aktivan tokom mubarek mjeseca ramazana kada ionako brojne aktivnosti bivaju još sadržajnije i bogatije. Već tradicionalno, mukabela se održavala poslije podne-namaza, a istu su učila mektebska djeca sa svojim muallimom Muhamedom. Organizirano je više omladinskih iftara, koji su prerastali u cjelonoćna druženja, nafile i ibadete, te su stoga vrlo često završavali i zajedničkim sehurima.

„Svakako da ne smijemo zaboraviti 17. i 27. noć ramazana, kada smo zajedno sa našim horom priredili prigodan program i mevlud. U zadnjih deset dana ramazana, tačnije svake neparne noći ramazana, imali smo čast da nam noćni namaz predvode uvaženi hafizi, koji su nas počastili svojim prisustvom. Pred sami ramazan, Muhamed-ef. Abaz je zajedno sa članovima džematskog odbora obišao najstarije džematlije, koji su zbog zdravstvenih ili drugih razloga, bili onemogućeni posjećivati džamiju“, istakla je muallima Amra Abaz.

Posebno važan segment aktivnosti džemata Jezero jeste vrijedan i angažiran rad s djecom i omladinom. Dovoljno je spomenuti da se broj djece koja upišu mekteb kreće preko 200, a i približan broj istih ih i završi mektebsko obrazovanje. Ove godine završnom mektebskom spitu je prisustvovalo ukupno 160 djece, njih polovina je učilo u Kur’anu, dok je njih 20 završilo hatmu. Posebno raduje tendencija rasta broja upisane djece iz godine u godinu, što je veliki ponos i čast za sve nas.

„Nastojimo uvijek da nastava bude što zanimljivija, da se približi djeci kroz različite metode, ali i kvalitetnom komunikacijom sa njima. Djeca znaju cijeniti kada prepoznaju da se od njih nešto očekuje, i da se njihovo zalaganje na kraju isplati i adekvatno vrednuje. Naš džemat uvijek obezbijedi bajramske paketiće za sve polaznike, ali i na kraju mektebske godine uz diplome i hedije za one najbolje. Također, ove godine smo organizovali i izlet za naše mekteblije u Mostar i Blagaj, kako bi se još više afirmisao njihov trud, a i potakao motiv za pohađanje mekteba i privrženost samoj džamiji“, ističe Amra Abaz.  

Mekteb Jezero je prvi mekteb u državi koji je 2007. godine počeo samostalno izdavanje vlastitog mektebskog lista Firdevs, s tim što redovnost izlaska istog ovisi od finansijskih sredstava. Mekteb ima i svoj hor Hudhud, koji je već deset godina intenzivno radi, a obuhvata i rad s podmlatkom.

„Nastojimo da djecu motivišemo i organiziranjem različitih vannastavnih aktivnosti  shodno njihovim interesima (novinarska sekcija, sekcija izrade nakita, horska sekcija, likovna i sl.). Također, svake godine za Novu hidžretsku godinu imamo običaj napraviti kviz za djecu i dodjelu novogodišnjih paketića, koje obezbijedi naš džemat.

Djeca  ovog mekteba su afirmisala svoje uspjehe i u znanju. U zadnjih deset  godina na nivou mektebskih takmičenja, mekteb Jezero je redovno zauzimao jedno od prva tri mjesta, ali i u sportu (plivanje i fudbal), gdje, također, imamo odlične rezultate. Bili smo učesnici na kvizu znanja u sklopu manifestacije ‘Selam, ya Resulallah’, gdje smo prvi put osvojili prvo mjesto, a naredni put drugo“, s ponosom ističe Amra Abaz.

Džemat Jezero aktivno radi i s omladinom, organizirajući sijela, kurseve učenja arapskog pisma i tedžvida za mlade, humanitarne akcije, obilaske bolesnih i džematlija u potrebi.

Pored redovnih aktivnosti unutar džamije, održava se i sedmični zikr, te dva puta godišnje kurs arapskog pisma za odrasle. Također, dva puta sedmično organizuju se i časovi tedžvida i učenja Kur’ana za odrasle. Odnedavno džemat Jezero ima i vlastitu web-stranicu koja sadržava izvještaje o svim njihovim aktivnostima: www.dzemat-jezero.com.

Na kraju, spomenut ćemo vrijednu mektebsku djecu džemata Jezero, Šip, Nova Breka i Sokbunar koji su zajedničkim nastupom svima nama uljepšali posljednju noć ramazana i time na najljepši način zatvorili manifestaciju „Ramazan u Bosni“.

Ašere je proučio Tucaković Hamza. Članice hora su: Sejtarija Selma, Hadžiabdić Mediha, Vrućak Aida, Selimović Amina, Konaković Sumeja, Hodžić Aida, Ibrahimović Nudžejma, Tarakčija Maida, Čavčić Jasmina, Polutak Midheta i Šabić Asja.

Glumci u predstavi su: Pajalić Abdurahman (uloga babe), Klisura Esma (uloga majke), Dizdarević Ajša (uloga nane), Ljuca Medina (uloga kćerke) i Brdar Aladin (uloga sina). 

Piše: Nedim Botić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top