Vijesti iz zemlje

Reisul-ulema u Zenici povodom početka nove mektepske godine

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH (IZ) Husein ef. Kavazović danas je boravio u posjeti Medžlisu Zenica povodom početka nastave u novoj mektepskoj godini.

U okviru posjete održao je sastanak s muftijom zeničkim hafizom Mevludinom ef. Dizdarevićem, rukovodiocem Službe za vjerske poslove i obrazovanje u Muftijstvu Edinom Kavazovićem i glavnim imamom Medžlisa Zenica Jakubom ef. Salkicom.

Reisul-ulema je prisustvovao izvođenju mektepske nastave u džematima Novo Radakovo i Bilino Polje.

U mektebu Novo Radakovo reisul-ulemu je dočekala najstarija grupa polaznika mekteba kojima se obratio i zaželio uspješnu novu mektepsku godinu.

– Bitno je da se trudimo i postignemo određene rezultate. Želim da iz mekteba ponesete lijepe uspomene kao prijatelji i prijateljice i to je ono što će vam biti važno u životu. Nadam se da ćete biti na pomoći svojim porodicama i paziti jedni druge. U mektebu stječemo određena znanja, ali i odgajamo se kako bismo se lijepo odnosili prema drugima – kazao je reisul-ulema Kavazović učenicima i poslušao kako uče u Kur’anu.

Povodom nove mektepske godine i dolaska reisul-uleme učenicima su podijeljeni pokloni, a učenici su poklonili simboličan poklon reisul-ulemi.

– Ovo je jedan vrijedan i stabilan mekteb. Jedan od najvećih u kojem nastavu pohađa 290 učenika. Nastavu vrlo uspješno vode hafiz Ishak-ef. Efendić i hafiza Edina. Inače, u našem Medžlisu nastava se odvija četiri dana u sedmici – kazao je ukratko o mektebu Novo Radakovo glavni imam Medžlisa Zenica Jakub ef. Salkica.

Reisul-ulema je posjetio i džamiju u Bilinom Polju, gdje ga je imam džemata i muallim Hasan-ef. Kozlić informiraio kako je ovaj džemat jedan od najmlađih u Medžlisu, te poseban po tome što je džamiju izgradila jedna porodica i uložila dodatni trud da je opremi.

– Na svakom namazu imamo dobro popunjenu džamiju, a više od 160 djece dolazi na mektepsku nastavu. Džematski odbor je 24 sata na usluzi džematu i realiziramo brojne projekte – kazao je efendija Kozlić, kojeg je glavni imam Medžlisa Zenica opisao kao jednog od pet najboljih muallima u ovom medžlisu. U ovom džematu proučena je i zajednička dova za početak nove mektepske godine.

Nakon posjete mektebima, reisul-ulema je obišao Islamski centar koji je u izgradnji. Muftija Dizdarević je upoznao prisutne o dosadašnjim radovima na ovom kapitalnom projektu Medžlisa i Muftijstva koji je u završnoj fazi.

IMG_20220910_135144.jpg -  Reisul-ulema u Zenici:

Podne-namaz je klanjao u Kočevskoj džamiji gdje se obratio prisutnim džematlijama. Muftija Dizdarević je prije obraćanja reisul-uleme ukazao na odnos reisul-uleme prema Zenici. Prema njegovim riječima kada je postao muftija susreo se s dva velika problema u Zenici, a to su izgradnja Islamskog centra Sultan-Ahmed, koja traje više od dvadeset godina, i osiguranje prostorija Islamskog pedagoškog fakulteta. Oba ova projekta uskoro će biti završena zahvaljujući, prije svega, reisul-ulemi Kavazoviću.

– Na posljednjoj sjednici Rijaseta donesena je i odluka o kupovini škole, bivšeg turskog koledža, za potrebe Islamskog pedagoškog fakulteta. Samo ovo što je do sada uradio za muslimane Zenice je beskrajno važno – kazao je muftija Dizdarević.

Govoreći o važnosti obrazovanja reisul-ulema Kavazović je kazao da bi broj učenika u našim mektebima mogao bi biti i veći ako bi roditelji učinili više na tom polju.

IMG_20220910_131953.jpg -  Reisul-ulema u Zenici:

– Molim vas da učinimo sve što je u našoj moći da se žrtvujemo na poseban način u realizaciji mektepske nastave. Napravit ćemo zgradu, ali ako propustimo odgoj djece, to ne možemo nadoknaditi. Naši stari bi kazali da postoji vrijeme kad se kalemi. Postoji vrijeme, kako pjesnik kaže, da je znanje u mladosti poput klesanja u kamenu. Ono što u mladosti steknemo, to nosimo kroz svoj život. Nama je farz posvetiti pažnju obrazovanju naše djece. Naš narod je preživio umnogome zbog toga što je bio obrazovan narod. Bez mekteba nema džemata. Tamo gdje je slab mekteb, slab je i džemat. Zavjetujmo se kao zajednica da ćemo čuvati najvrednije u našem narodu, a to je obrazovanje naših mladih – kazao je reisul-ulema.

Istakao je da jedan narod čine institucije koje je potrebno graditi i imati svijest o njima.

Također, u obraćanju medijima reisul-ulema Kavazović je istakao posebnost Medžisa Zenica u mnogim aktivnostima, pa tako i u realizaciji mektepske nastave, s obzirom na to da je ovo jedan od najuspješnijih medžlisa na tom polju.

– Mekteb je naša temeljna ustanova Islamske zajednice. U Zenici smo obišli dva mekteba i uvjerili se da su uvjeti za izvođenje nastave vrlo dobri. Slušajući učenje Kur’ana kod starijih polaznika mekteba skoro da nema razlike između njih i učenika medrese. Sve je to potvrda i garancija odgojno-obrazovnog sistema Islamske zajednice koji se razvija – kazao je reisul-ulema Kavazović.

Muftija Dizdarević je istakao važnost posjete reisul-uleme mektebima, prije svega jer je temeljni poziv Islamske zajednice odgoj i obrazovanje, koje se pored medresa i islamskih fakulteta, realizira upravo u mektebima, te je ova posjeta u duhu naglašavanja važnosti tog poziva. 

Posjeta reisul-uleme je dio programa Dani mekteba kojeg realizira Uprava za vjerske poslove, a koji je počeo u augustu i trajat će do kraja oktobra ove godine.

Inače, danas je počela mektepska nastava u cijeloj Bosni i Hercegovini i izvodi se u više od 1700 mekteba.

U pratnji reisul-uleme danas su bili i direktor Uprave za vjerske poslove Ismail Smajlović, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Rijasetu Enes Svraka i njegov pomoćnik hafiz Muriz Mešić.

(E.S./Preporod.info)

Povezani članci