Islamske teme

Malkić: Mekteb je kolijevka islamskog identiteta bosanskih muslimana

Mekteb je kolijevka islamskog identiteta bosanskih muslimana, poručio je danas direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

Hafiz Malkić se u svojstvu izaslanika reisul-uleme Islamske zajednice obratio na Savjetovanju o mektebu i mektepskoj pouci, koje se danas održava u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, naglasivši da je ovaj događaj jedan od najznačajnijih skupova koji se organizira na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Uprava za vjerske poslove Rijaseta ima četiri odjela, među kojima je i Odjel za mekteb i mlade, koji se primarno bavi pitanjima i razvojem mektepske pouke, radom i razvojem predškolskih ustanova, obdaništa, odnosno mekteba za predškolski uzrast te radom s mladima preko “Mreže mladih”. Danas smo u prilici da promišljamo i razgovaramo o mektebu i mektepskoj pouci Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Koristim priliku da zahvalim mojim prethodnicima koji su bili na čelu Uprave za vjerske poslove i zajedno sa uposlenicima Uprave radili na unaprjeđenju, promociji i razvoju mekteba i mektepske pouke – kazao je na početku Malkić.

On je naglasio da je mekteb osnovni i najvažniji segment vjerskog podučavanja naše djece, te da ima nezamjenjivu ulogu u odgojno-obrazovnom sistemu Islamske zajednice.

– Vjerske istine i vrijednosti na najmlađe se, u prvom redu, prenose preko mekteba i mektepske pouke, potom kroz ostale vidove edukacije. Zbog toga je svako od nas dužan mektepskoj pouci pristupiti s krajnjom ozbiljnošću, a Zajednica i nadležne organizacione jedinice i ustanove Islamske zajednice trebaju ovo pitanje staviti u prvi plan i posvetiti mu dužnu pažnju.

Također, mektepska pouka u procesu izgradnje muslimanske ličnosti zauzima posebno mjesto.

 Stoga, ovo je dobra prilika da se u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na ovakav način, sagledavaju iskustva i saznanja o mektebu do kojih smo do sada došli – ocijenio je on.

Posebno je istaknuo da Rijaset Islamske zajednice putem Uprave za vjerske poslove i drugih organizacionih jedinica koje učestvuju u tom procesu, posvećuje značajnu pažnju razvoju i unaprjeđenju mektepske pouke.

– Uprava za vjerske poslove uz podršku Rijaseta i Vijeća muftija, u idejnom i organizacionom pogledu nosilac je aktivnosti reforme i promjena u mektebu i mektepskoj pouci, koje su temeljito pripremane i implementirane u našim mektebima. Promjene koje je odobrio i podržao Rijaset i Vijeće muftija iznjedrile su novi Nastavni plan i program mektepske pouke, Ilmihale 1, 2 i 3 za prvi, drugi i treći nivo mektepske pouke i mektepsku pedagošku dokumentaciju. Pored navedenog, aktivnosti za podršku i unaprjeđenje mekteba i mektepske pouke ogledaju se i u pripremi kvalificiranih muallima i muallima, obezbjeđivanju adekvatnog učioničkog prostora, ugodnog ambijenta za polaznike mekteba, organiziranju ovakvih savjetovanja, okruglih stolova i seminara na kojima se razmatraju aktuelna pitanja koja imaju za cilj poboljšanje i unapređenje metoda rada i, shodno tome, rezultata mektepske pouke – naveo je hafiz Malkić.

Dodao je da je neophodno unutar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sagledavati i propitivati sve mogućnosti koje stoje na raspolaganju, kako bi se odgojno-obrazovni proces u mektebu i mektepskoj pouci podigao na veći nivo i prilagodio novim, savremenim kretanjima.

– To je poželjno i potrebno, posebno u vremenu opće globalizacije, otvorenosti i pristupa društvenim mrežama, te mnogobrojnim izazovima koji su pred mladima – kazao je Malkić.

Između ostalog je poručio da je mekteb potreba i briga pojedinca, porodice, potreba Zajednice i opći društveni interes.

– A naša djeca, naši najmlađi, obavezuju nas da redovno promišljamo o njegovom značaju, ulozi i unaprjeđenju.

Trebamo imati na umu i o tome govoriti džematlijama, roditeljima, da je mektepska pouka dio našeg duhovnog identiteta koji učvršćuje i jača naš etnički identitet.

Kao muslimani, nikada ne bismo smjeli zaboraviti da smo drugačiji od drugih, po duhu i sposobnostima da stječemo i sistematiziramo znanje o sebi i o drugima i da nas ono čini Božjim namjesnicima na Zemlji – istaknuo je Malkić.

On je ovom prilikom prisutne informirao da je pored Ilmihala 1, 2 i 3 koji su prevedeni i štampani na engleski jezik, završena i priprema Ilmihala 1 na norveški jezik, čiji izlazak iz štampe se očekuje svaki dan.

– Pored Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji koji je završio proces prilagodbe Nastavnog plana i programa mektepske pouke i pri kraju je s prijevodom Ilmihala 1 i 2 na slovenski jezik, taj proces smo otvorili i s Islamskom zajednicom Bošnjaka u Austriji i Njemačkoj. Na tom putu su i Islamska zajednica Bošnjaka u Švicarskoj i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, te se nadamo da će se u skorije vrijeme ovaj postupak završiti – najavio je on.

Akcentirao je da je odgojno-obrazovni proces u mektebu zajednička obaveza svih nas, istaknuvši da smo stoga smo, a naročito oni koji su neposredno vezani za mektepsku pouku, dužni posvetiti se ovom pitanju, poraditi na iznalaženju najboljeg načina za realizaciju ove zadaće.

– Također, potrebno je osigurati dovoljno sredstva i resursa za tu svrhu. To nije lahak zadatak, ali računajući na našu odlučnost i spremnost te požrtvovanost naših muallima, on će se, ako Bog da, uspješno riješiti. U organizaciji i realizaciji mektepske pouke najznačajniju ulogu imaju muallimi/muallime i glavni imami. S tim u vezi dozvolite mi da izrazim priznanje svim učesnicima odgojno-obrazovnog procesa u mektebu, a posebno našim vrijednim muallimima i muallimama. S obzirom na to da mekteb i mektepska pouka u odgojno-obrazovnom sistemu Islamske zajednice ima posebno mjesto i ulogu, ovo je dobra prilika da se danas razmjene mišljenja, iskustva i eventualno dođe do određenih daljnjih smjernica. Uprava za vjerske poslove, u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, stoji na raspolaganju za pružanje stručne podrške i pomoći organizacionim jedinicama i našim muallimima i muallimama – zaključio je hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

Povezani članci

Back to top button