Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Kifle – slatka ili slana varijanta

Kifle – slatka ili slana varijanta

Sastojci:

250 ml vode

250 ml mlijeka

40 g svježeg kvasca

1 dl ulja

800-900 g bijelog brašna za fina peciva

1 kašika soli

1 kašika šećera

oko 1,5 dl margarina sa dodatkom ulja

oko 50 g margarina za premazivanje pečenih kifli

1 jaje, 1 kašika mlijeka, so, kim, susam

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite lijepo, mekano i glatko tijesto. Ostaviti da nadođe. Izručiti tijesto na radnu površinu i podijeliti na oko 15-20 jufkica u zavisnosti koliko velike kifle želite.

Uzeti jufku po jufku i razviti oklagijom. Otopiti margarin i dodati ulje, ali ne vrelo da bude i zatim četkicom premazati razvijene jufke i početi da ih umotavate.

Umotane kifle poredajte u podmazan pleh. Umutiti cijelo jaje sa kašikom slatkog mlijeka i premazati. Zatim posuti solju, kimom i susamom. U plehu stoje u zavisnosti od temperature prostorije (prosjek 25 minuta). Taman da se rerna zagrije.

Pecite ih na dobro ugrijanoj rerni, na oko 230ºC sve dok ne dobiju zlatnu boju. Nikako ih ne pecite na slaboj temperaturi.

Pečene i tek izvađene kifle iz rerne premazati kockicom margarina da se zacakle.

Ove kifle možete praviti i u slatkoj varijanti npr. džem, nutella, eurokrem.

divithana.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top