Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Svjetski dan voda: Izrael kontrolira 90 posto vodnih resursa Palestine

Svjetski dan voda: Izrael kontrolira 90 posto vodnih resursa Palestine

– U Gazi je trenutno kriza nedostatka pitke vode. Čak 97 posto vode koju piju Palestinci u tom pojasu je slana i nečista, izjavio je palestinski premijer Hamdallah povodom Svjetskog dana voda

 

– Izrael kontrolira 90 posto izvora vode na teritoriji Palestine, a Izraelci troše sedam puta više te vode od Palestinaca, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom Svjetskog dana voda, koji se obilježava danas, palestinski premijer Rami al-Hamdallah objavio je pisano saopćenje u kojem ističe da je izraelskom okupacijom izazvan i problem nedostatka pitke vode u Palestini.

„U Gazi je trenutno na sceni prava kriza nedostatka pitke vode. Čak 97 posto vode koju piju Palestinci u tom pojasu je slana i nečista“, tvrdi Hamdallah.

Uporedo s tim, palestinski Zavod za statistiku je objavio izvještaj u kojem se navodi da Izraelci troše sedam puta više pitke vode od Palestinaca i da su Palestinci u podređenom položaju kada je u pitanju pristup prirodnim izvorištima čiste vode.

Primjer se navodi za izvorišta na Zapadnoj obali, koja su skoro sva pod kontrolom Izraela. U toj, kao i u ostatku regije, Izraelci su u znatno povlaštenom položaju u pristupu i vodama koje se koriste za navodnjavanje na poljoprivrednim imanjima.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1993. godine proglasila 22. mart za Svjetski dan voda, a različitim programima na taj dan se širom svijeta realiziraju programi s ciljem buđenja svijesti o važnosti borbe za očuvanje izvorišta pitke vode na Zemlji. Prema podacima UN-a, više od milijardu ljudi na svijetu nema pristup pitkoj vodi, a taj problem je sve izraženiji u svim dijelovima planete.

Akos.ba/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top