Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Svečanost u povodu Kurban bajrama u BKC-u Frankfurt

Svečanost u povodu Kurban bajrama u BKC-u Frankfurt

Kurban bajram je blagdan radosti i blagostanja koji na poseban način povezuje ljude i obnavlja zajedništvo. U tom duhu u miru, u porodičnom i prijateljskom okruženju je obilježen i u BKC-u Frankfurt.

 Jedinstven poziv

Žrtva koja se simbolički vezuje za Kurban bajram, označava spremnost cijele zajednice da se odazove Allahovoj naredbi, da podsjeti na poruku o davanju a ne uzimanju, da stane u odbranu univerzalnih vrijednosti, pomogne siromašnima i nemoćnima i učini dodatni napor da se olakša život svakom građaninu i učini boljim i ljepšim. 

U BKC-u Frankfurt su bogatim programom, koji su zajedničkim naporom dugo pripremali, navedeno pokazali i na djelu, oživljajvajući poruke ovog blagdana. Pripreme za kurban bajaram su počele još prije samog praznika, kako bi sve proteklo u najljepšem ozračju. Džematije su imale zadatke, koje su s ljubavlju obavljali. Prostorije su bile uređene, a protokol pomno planiran. 

S posebnim duhovnim ushićenjem dočekivalui su deseti zul-hidže, prvi dan ovogodišnjeg kurban bajrama. Tako, džematije BKC-a Frankfurt su dan Arefata provele u postu i zajedničkom iftaru, što je činjenica koju vrijedi istaknuti.

Prostorije BKC-a Frankfurt su na bajramsko jutro, u ranim satima, bile spremne da prime vjernike u svoje okrilje, da se zajedničkim ibadetim odazovu propisima ovog praznika. Iako je i vrijeme godišnjih odmora, kada su mnogi vjernici otputovali, a većina njih i u maticu Bosnu, bajram u BKC-u Frankfurt je zabilježen lijepim prizorom velikog broja vjernika i ispunjenim prostornim kapacitetima. Organizatori su se pripremili za doček svojih džematlija, tako, kafeterija i dvorište su također bili mjestom za obavljanje bajram-namaza.

U svojoj bajramskoj hutbi Munir ef. Hodžić je istakao da su bajramski dani prilika i obaveza da svako ispita svoje žrtvovanje u otklanjanju moralnih devijacija i svega onog sa čim Gospodar nije zadovoljan. Srž hutbe koju je održao Munir ef. je bila na tri kur'anske poruke:  Poziv na vjerovanje u jednoću Allaha dž.š., poziv na čuvanje sebe i svoje porodice od Džehenemske vatre, te poziv na trud da svoj dunjalučki život okončamo u islamu pozivajući se na Allahove riječi iz sure Ali Imran, 102.: “O vjernici bojte se Allaha istinskom bogobojaznošću i ne umirite drugačije nego kao muslimani“.

Nakon bajram  namaza, uslijedilo je bajramsko čestitanje u kome se insistiralo na Allahovom primanju ibadeta, zdravlju, ljubavi i sreći. Džematlije su zatim svoje druženje nastavili uz kahvu, dijeleći neizmjernu radost. 

Iz BKC-a Frankfurt govore o svjedočenju, opredijeljenosti i spremnosti da se približimo Uzvišenom Allahu. Također, pozivaju da iskoristimo bajramske dane i približimo se jedni drugima te da iskoristimo ibadet prinošenja kurbana da se približimo Bogu Jedinom.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top