Vi ste ovdje
Home > Bajram > Neki od znakova primljenog hadža – hadž mebrur

Neki od znakova primljenog hadža – hadž mebrur

Ako bi zaista željeli vjerovati da će hadž biti primljen kod Allaha (hadž mebrur), to se može putem nekoliko znakova iz praktičnog života hadžija:

  1. Iskrenost: Hadž obavljati samo u ime Allahovo.

2. Priprema za Hadž: Provjeriti i popraviti odnos sa Allahom i Allahovim stvorenjima. Tražiti od Allaha da nam oprosti i nadati se Njegovoj milosti. Ako imamo duga prema ljudima da ga izmirimo, bilo to u materijalnom (novac) ili pogledu grešaka prema ljudima. Ići na hadž halal zaradom, ostaviti dovoljno za familiju, naučiti o principima hadža i odabrati društvo koje će pomoći u postizanju ovog velikog cilja su važne pojedinosti pripreme hadžija za Hadž Mebrur.

3. “NO” grijehu na hadžu: Samo onda kad hadžije slijede protokol hadža i ponašaju se po pravilima, hadž će biti makbul (primljen). Greške se mogu desiti, ali su one znakovi slabosti ličnosti i karaktera, neznanja o svetosti vremena i mjesta, nepoznavanja šerijata i slijeđenja nacinalnih kultura, a ne šerijatskih propisa.

4. Ustrajnost u izvršavanju Allahovih odredaba i ispravnoj upotrebi vremena: Prisutnost srca, učenje Kur’ana, sjećanje na Allaha (zikr), traženje oprosta od Allaha, dova, činiti dobro drugima, itd., su djela koja će potvrditi našu žrtvu i ustrajnost na putu dokučivanja ‘kabul hadža”.

5. Razumijevanje i svjesnost o pravoj realnosti Hadža, ciljeva i mudrosti iza hadžskih obreda: Muslimani generalno ne mogu biti izgubljeni u vanjskoj formi obreda ignorirajući njihovo značenje i poruku. Muslimani moraju izvršavati obaveze u smislu razumijevanju koncepta tih obaveza, a ne samo u pogledu njihove forme.

6. Živjeti Hadž poslije Hadža: Potvrda da je hadž kabul je život po dolasku sa hadža. Hadžijama i poslije hadža slijedi živjeti “duh hadža”.

bosnjaci.net

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top