KulinarstvoZdravlje

Prehrambeni savjeti za bajram

Bajramski dani su vrijeme kada nam je dopušteno proslaviti i umjereno se opustiti u jelu i piću.Međutim, trebamo biti oprezni i ne dopustiti da nam to opuštanje naškodi.

Oni koji su postili mjesec ramazan trebaju imati na umu da je post bio dug i da se organizam navikao da 18 sati u toku dana ne dobiva hranu i vodu. Organizam se navikne na takav režim i ramazanski post rastereti organizam od mnogih toksina i pretjerivanja.

Sada zamislite koji je šok za organizam kada na dan Bajrama počnete jesti od ranog jutra; doručak, kafa, baklave i ostalo slatko, sokovi i sve ostalo! Baklava nije problem, ali deset baklava jeste! Ništa nije problem ukoliko se ne pretjera, a to se vrlo često dešava za Baram.

Zato, poslušajte nekoliko savjeta:

  • Probajte jesti manje obroke nekoliko puta u toku dana.
  • Započnite jutro s hurmom
  • Pojedite nešto od voća
  • Nakon pola sata do sat vremena pojedite lagan doručak
  • Za užinu opet pojedite voće
  • Nemojte pretjerivati s ručkom
  • Barem 2 sata nakon toga pojedite opet nešto od voća
  • Ukoliko ćete leći kasno možete pojesti laganu večeru ili još nešto od voća.
  • Kad god je moguće preslatke kolače zamijenite jogurtom, sladoledom i sličnim zdravijim alternativama.
  • Nemojte pretjerivati sa teškim jelima, te masna mesa zamijenite laganijim kuhanim jelima sa povrćem.

Bajramski dani trebaju biti vrijeme kada ćemo se pripremiti za drugačiji režim ishrane od onoga koji smo imali za vrijeme posta, a ne vrijeme kada ćemo pretjerivati i na neki način pokvariti sve ono što smo postigli tokom posta.

Trebamo imati na umu da smo organizam rasteretili od pretjerivanja, konzumiranja bespotrebnih tvari, odmarali metabolizam. Nikako nije zdravo da takve pozitivne navike odjednom prekinemo i vratimo se lošim navikama. Ukoliko se desi da ne poslušate naše savjete, moglo bi se desiti da se jave problemi sa probavom, kao što je nadimanje, bolovi u stomaku, proljevi, malaksalost, osjećaj mučnine i povraćanje, tromost, pospanost itd. Sve su to znakovi da ste opteretili organizam.

Pripremila: dr. Safija Sofitć-Namas

www.dobrekalorije.ba

Povezani članci

Back to top button