Pohovane lignje i osvježavajuća pileća krompir salata
Vrijeme pripreme: 10 minuta Vrijeme pečenja: 20 minuta Za 2 osobe
- 500 g očišćenih lignji
- 2 jaja
- 5 velikih kašika brašna
- 5 velikih kašika prezli
- 2 male kašike soli
- 5 velikih kašika ulja
- 2 veća krompira
- 1 crveni luk
- 100 g President Somborske
- 1 Dukat Jogurt 200g
- 100 g maslina bez koštice
- 1 kašika mediteranske mješavine začina
- ½ kašike bibera
Priprema:
Lignje narežite na kolutiće. Krompir ogulite i narežite na ploške. Luk ogulite i izrežite na pola, pa svaku polu na ploške. President Somborsku izrežite na kockice, a masline na pola. Jaja izlupajte i poslite s 1 malom kašikom soli. U dva odvojena tanjura dodajte prezle i brašno.
- Korak:
Stavite krompir u ½ Litra hladne vode. Kada voda proključa namjestite odbrojavanje na 15 minuta i pustite da se krompir kuha.
- Korak:
Kolutiće lignje uvaljajte u brašno, pa u jaja i na kraju u prezle. Zagrijte ulje u tavi pa dodajte pripremljene lignje, pržite dvije minute s obje strane odnosno sve dok ne poprime zlatnu boju. Pripremljene lignje odložite na salvetu ili ubrus kako bi upile višak ulja.
- Skuhani krompir procijedite i pomiješajte sa lukom, 1 kašikom ulja, začinima, maslinama, sirom po želji i jogurtom.
- Korak:
Lignje posložite na tanjur i poslužite uz pripremljenu krompir salatu.
Uživajte 🙂
Akos.ba