Biseri mudrosti

Yasir Qadhi: Proučavanjem života Poslanika, a.s., povećava se i naša ljubav prema njemu

Blagoslov proučavanja Sire je taj što je ona jedan od načina kako da povećamo svoju ljubav prema našem Poslaniku sallallaahu alejhi we sellem. Nema boljeg i učinkovitijeg načina kako da povećamo našu ljubav prema Poslaniku sallallaahu alejhi we sellem nego da proučavamo njegov život i vrijeme.

Tužna činjenica o našem (islamskom) ummetu je ta da smo, nažalost, zanemarili i marginalizirali ovu studiju, a većina naše (muslimanske) djece potpuno ignorira Siru Poslanika sallallaahu alejhi we sellem. Oni čak ne znaju ni imena Poslanikove djece ili važne datume u njegovom životu kao onaj kada je učinio Hidžru, koliko je godina imao kada mu je melek Džibrli donio objavu.

S druge strane, oni znaju toliko toga od ovodunjalučkih stvari i to je naša sramota, da nam djeca znaju dosta toga o filmskim zvijezdama i sportistima, a da nemaju pojma o osobi za koju bi trebali znati.

Dakle, proučavanjem Sire Poslanika sallallaahu alejhi we sellem naša ljubav prema njemu se povećava i obratno to pokazuje da je naša ljubav dvosmjerna ulica. Kada proučavate (Siru), vaša se ljubav povećava; da bi se vaša ljubav povećala, trebate je proučavati, a ako istinski volite ovog čovjeka, proučavat će te ga, jer znak da neko nekog voli je da želi više znati o toj osobi. To je ljudska priroda.

Autor: Dr. Yasir Qadhi

Za Akos.ba odabrao i preveo Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button