Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Kako da na suptilan način da privolite djecu da vam pomognu?

Kako da na suptilan način da privolite djecu da vam pomognu?

Možda mi ne obraćamo pažnju na svaku riječ koju izgovorimo, ali djeca itekako obraćaju.

Jedan od najboljih načina da naučimo djecu da nešto rade je tako što ćemo ih navesti da nam pomažu u određenim obavezama, koje su u skladu sa njihovim uzrastom. Međutim, to nije uvijek lahko, ali postoji način da bude lakše.

To što dijete nazivate “maminim/tatinim malim pomoćnikom” može da mu nanese više štete nego koristi, pokazala je nova studija.

Iako to na prvi pogled djeluje veoma pozitivno, psiholozi su otkrili da ih to zapravo odbija, odnosno da su tako manje šanse da djeca pomognu u nečemu što smatraju teškim zadatkom.

Nova studija je pokazala da je mnogo efikasnije jednostavno pitati djecu za pomoć, jer ih to ohrabruje da nastave svakodnevno da pomažu, čak i ako im se nešto ne dopada.

Razlika je, vjerovali ili ne, samo u riječima – psiholozi tvrde da djeca bolje reaguju na riječi koje pozivaju na akciju (možeš li da pomogneš mami?), nego na konstrukcije tipa “možeš da budeš moj pomoćnik”.

“Novo istraživanje pokazuje kako tako suptilne jezičke stvari mogu da utiču na ponašanje djeteta, na načine koje ranije nismo shvatali. Na primjer, korištenje glagola kada se govori o djetetovom ponašanju, poput ‘možeš da pomogneš’, čini ih odlučnijim da to i urade, nego kada se koriste imenice kojima se govori o istoj stvari – ‘možeš da budeš pomoćnik'”, kaže autorica studije profesorica Mardžori Rouds.

Ovo istraživanje je pokazalo da kada djeca pristanu da budu “pomoćnici” vrlo lahko odustaju ukoliko naiđu na prepreku, dok su vrlo uporni da obave zadatak kada ih pitate da “pomognu”.

Mondo

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top