Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Zašto vam zapravo dijete laže i prešućuje stvari?

Zašto vam zapravo dijete laže i prešućuje stvari?

Svakom roditelju je bitno da mu dijete vjeruje, odnosno da u njega ima povjerenja. Samo tako će se moći otvoriti roditelju, tražiti od roditelja pomoć, savjet. Dijete će odnos pun povjerenja stvarati s roditeljem samo ako ga roditelj prihvaća takvim kakav je, samo ako ga roditelj ne kritizira, samo ako ga roditelj nikada ne povrijedi.

Povjerenje se stvara pažljivošću, pravilnom i obazrivom komunikacijom s djetetom, održavanjem obećanja, držanjem dogovora, slušanjem, brigom za dijete, priznavanjem pogrešaka i pružanjem prilika da se pogreške ispravljaju.

Ako djeca ne mogu vjerovati svojim roditeljima, skrivat će od njih svoje pogreške, svoje neprihvatljivo ponašanje, neće tražiti roditelje savjete niti pomoć u bilo kojoj situaciji. Tako da niti roditelj neće više moći vjerovati svojem djetetu. Dijete koje raste u nepovjerljivom odnosu postaje nesigurno, teško stvara kvalitetne odnose s okolinom i teško gradi odnose s povjerenjem. Dijete koje raste u zajednici punoj povjerenja, postaje sigurno u sebe, nije nepovjerljivo prema okolini, lako priznaje pogreške te ih s lakoćom i ispravlja.

Bez obzira na činjenicu da ste vi roditelji, budite oni kojima vaša djeca vjeruju jer ćete ga vi najbolje zaštititi u teškim situacijama. Jer, ne budu li vam djeca vjerovala, za teške situacije nećete niti saznati. Ako želite vjerovati svom djetetu, potrudite se da u svakom trenutku ono vjeruje vama.

(psiholog.ba/magazin.hr)

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top