Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Stogodišnjica Prvog svjetskog rata

Stogodišnjica Prvog svjetskog rata

Rusija i Njemačka su dvije zemlje koje su dale najviše žrtava u Prvom svjetskom ratu. U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1,8 miliona ruskih i 1,7 miliona njemačkih vojnika. Treća zemlja je Francuska sa 1,3 miliona poginulih vojnika

Prošlo je 100 godine od završetka Prvog svjetskog rata, koji je promijenio političku mapu svijeta, srušio carstva i u kojem je povrijeđeno i poginulo više miliona ljudi.

Godine 1914. Austro-Ugarska je objavila rat Srbiji, otpočevši tako Prvi svjetski rat. Neposredni povod ratu bio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Franca Ferdinanda koji se dogodio mjesec dana ranije u Sarajevu.

Prvi svjetski rat bio je globalni oružani sukob između dva saveza država (Antanta i Središnje sile) koji se odvijao na više kontinenata, između 1914. i 1918. godine. Posljedice rata bile su, između ostalog, više od 40 miliona žrtava, uključujući približno 20 miliona poginulih vojnika i civila i značajna razaranja država, te se smatra prvim ratom globalnih, svjetskih razmjera.

Stoga je prvotno nazivan Veliki rat ili Rat koji će okončati sve ratove. Prvi svjetski rat važi za jednog od najsmrtonosnijih sukoba u modernoj ljudskoj historiji.

Rat koji je završen potpisivanjem kapitulacije Njemačke, trajao je četiri godine, a pored ratnih žrtava, došlo je i do pojave različitih bolesti i epidemija.

Rusija i Njemačka su dvije zemlje koje su dale najviše žrtava u Prvom svjetskom ratu. Naime, u Prvom svjetskom ratu poginulo je 1,8 miliona ruskih i 1,7 miliona njemačkih vojnika. Treća zemlja je Francuska sa 1,3 miliona poginulih vojnika.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com