Književni kutak

Izuzetna knjiga o Bošnjacima u Prvom svjetskom ratu: Bosniak 1931.  

U Prvom svjetskom ratu Bosna i Hercegovina je dala brojne vojne jedinice čija je borbena vrijednost na gotovo svim ratištima postala legendarna. Na frontovima Austrije, na Soči, u Tirolu, u Rusiji, u Srbiji, svuda su bili prvi među prvima.

Priča o carevim egzotama, najmlađim trupama k.u.k. armije, počela je nakon okupacije Bosne i Hercegovine 1878. godine. Austrougarska administracija je tada poduzela brojne mjere da našu domovinu integriše u svoj državni sistem. Među njima posebno važnu ulogu imalo je uvođenje vojne obaveze u Bosni i Hercegovini.

Specifičan način odijevanja izdvajao je bosanskohercegovačke jedinice od ostalih jedinica k.u.k vojske. Bosanskohercegovački vojnici su nosili svijetloplave uniforme, „turske hlače“ i gamaše. U početku su samo muslimani nosili fes, a kasnije svi pripadnici bosanskohercegovačkih jedinica.

Bosanskohercegovačke trupe dobile su 1895. godine vojnu muziku. Edward Wagnes, vođa orkestra 2. bosanskohercegovačkog puka u Grazu je komponovao marš Die Bosniaken kommen koja je uskoro postala prepoznatljivo obilježje svih bosanskohercegovačkih jedinica.

https://www.youtube.com/watch?v=42Z16uRNND8

Hans Fritz je ostavio vrijedno svjedočanstvo o njihovim ratnim podvizima, patnjama koje su podnosili na frontu ali i o njihovoj ljudskosti, plemenitosti i odanosti. Bošnjaci su bili pravi vojnici. Car je zapovjedio da se jave u vojsku, krenu na front , i oni su poslušno išli u rat baš kao u polje.

 (Iz predgovora Zijada Šehića)

„Postoje ljudske vrijednosti, pored onih osobnih, kao što je osjećaj pripadnosti naciji ili nekom političkom opredjeljenju, koje nisu baš toliko cijenjene. U takve osobine spada zalaganje života u zaštitu domovine, žrtvovanje vojnika. Kakav god da se stav zauzme prema vojnicima i ratnim događanjima, jedno je sigurno: Mi, Austrijanci, imamo dobar razlog, trajno i sa zahvalnošću se sjećati sinova Bosne i Hercegovine kao svoje braće po oružju u Prvom svjetskom ratu,“ zapisao je Fritz.

Ovu izvrsnu knjigu izdala je sarajevska izdavačka kuća Dobra knjiga, a naručiti je možete porukom na Facebooku preko ovog linka https://www.facebook.com/dknjiga/ po sniženoj cijeni od 16 KM.

Iz ove izdavačke kuće napominju da popust od 30% važi i na sva druga izdanja tokom mjeseca ramazana.

Sva izdanja možete pogledati na linku ispod:       

katalog-dobra knjiga

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button