Špageti u crvenom umaku sa kobasicama
Vrijeme pripreme: 10 minuta Vrijeme kuhanja: 10 minuta Za 2 osobe
Sastojci:
- 200 g špageta
- 4 kobasice
- 2 kašike Sirela Ribanca
- 200 g pelata
- 1 luk
- 1 mala kašika mediteranske mješavine začina
- 1 mala kašika soli
- ½ mala kašika bibera
- ½ mala kašika Vegete
- 1 mala kašika ulja
- 1 kašiku Dukat maslaca
POČETAK:
Kako odrediti količinu špageta dovoljne za jednu osobu?- stavite vrh kažiprsta na pola palca i zatvorite krug. Ispunjen krug predstavlja količinu špageta dovoljnu za jednu porciju.
Stavite 1 Litru vode da proključa. Kobasice spojite i uzduž presijecite nožem tako da dobijete kolutiće. Luk presijecite na pola, očistite od ljuske i narežite na kockice.
- Korak
U proključalu vodu dodajte prstohvat soli i špagete pa kuhajte onoliko koliko je naznačeno na poleđini pakiranja. Možete odmah namjestiti odbrojavanje na predviđeno vrijeme kuhanja i lagano početi pripremati umak.
- Korak:
U tavu stavite 1 kašiku ulja i kocku Dukat maslaca. Kada se maslac istopi ravnomjerno ga rasporedite po tavi pa potom ubacite narezane kobasice. Promiješajte i nakon 2 minute dodajte nasječeni luk. Miješajte dok se kobasice ne zarumene, a luk povene. Potom izlijte pelate i dodajte začine. Kuhajte 5 minuta.
- Korak:
Procijedite tjesteninu i umiješajte u pripremljeni umak. Servirajte na tanjur i pospite parmezanom.
Dobar tek!
akos.ba