Vijesti iz svijeta

Sirijska porodica iz Mardina: Dječaku proteza za nogu vratila osmijeh na lice

Ekipa AA zabilježila je snimke Muhammedovih prvih koraka nakon stavljanja proteze, a sreća mališana i osmijeh na njegovom licu bili su neporcjenjivi

Petogodišnjem Muhammedu Huseyinu iz turskog grada Mardina, čija je desna noga amputirana prije dvije godine zbog zaostatka u razvoju, zahvaljujući dobrim ljudima ugrađena je proteza i vraćen mu je osmijeh na lice, piše Anadolu Agency (AA).

Muhammed je dijete sirijske porodice Huseyin, koja živi u distriktu Kiziltiepe nadomak Mardina. Prije dvije godine mu je amputirana desna noga i od tada je imao potrebu za protezom kako bi mogao hodati.

Nakon što se na društvenim mrežama pojavio video na kojem se vidi kako Muhammed sa štakama pokušava trčati ulicom, javio se humanitarac koji je želio mladom Muhammedu kupiti protezu i, u mjeri koliko je to moguće, obezbijediti sretnije djetinjstvo.

Medicinska ekipa i predstavnici lokalne nevladine organizacije stigli su do doma Muhammedovih roditelja. Pomogli su mu da stavi protezu, nakon čega je Muhammed, vidno sretan i zadovoljan, ponovo prohodao.

Otac Sabri Huseyin kazao je kako nije u stanju opisati sreću zbog činjenice da ponovo svog sina gleda kako korača.

“Napravili su protetsku nogu za moje dijete. Sretni smo. Muhammed je jako sretan što ponovo hoda. Bog blagoslovio sve one koji su pomogli”, poručio je sretni otac.

Ekipa AA zabilježila je snimke Muhammedovih prvih koraka nakon stavljanja proteze, a sreća mališana i osmijeh na njegovom licu bili su neprocjenjivi.

akos.ba

Povezani članci