Liderstvo i menadžment

Savjeti za podizanje samopouzdanja: Odjevaj se kvalitetno

Kao što je spomenuto u hadisu citiranom na samom početku ove knjige, kada je jedan ashab upitao Poslanika, s.a.v.s., u vezi s odjevanjem, Poslanik, s.a.v.s., mu je odgovorio: “Allah je lijep i voli ljepotu.”

Praksa pravednih muslimana bila je da se lijepo obuku skladno onome što su sebi mogli priuštiti. Veliki učenjaci poput imama Ebu Hanife i imama Malika su oblačili najbolju odjeću koju su sebi mogli priuštiti u čast znanja kojeg su imali. Da, vaša odjeća mora ispunjavati propise hidžaba i da je skromna (da pokriva tijelo od pupka do koljena za muškarce, i cijelo tijelo osim lica i ruku za žene, a za oba spola odjeća ne bi smjela biti tijesna, seksualno privlačna, uska ili providna. To su osnovni propisi odjevanja.) Postoji mnogo načina da se odjenete unutar ovih propisa.

Način na koji se odjevate utiče na to kako se osjećate. Ako ne vjerujete u ovo, obucite pidžamu i primjetit ćete da se odmah osjećate umorno i lijeno. Suprotno tome, obucite sako i primjetit ćete kako se osjećate moćno i uvjereno. Odjeća ima nevjerovatan psihički učinak na ljude i to ne smijete potcjeniti. Zbog toga kada braćni par ima intimne probleme, dobro bi bilo da supruga i suprugu odjenu neku seksi odjeću jedno za drugo to će povećati njihovu strast za intimnim odnosom, dok s druge strane kada obučete pidžamu to može smanjiti želju za intimnim odnosom.

Ako držite predavanje obucite se tako da se osjećate samopouzdano i profesionalno. Obucite vašu najbolju odjeću kada držite javna predavanja i osjetit ćete kako vam je jednostavno držati predavanje.
Ključno pravilo je da se odjevate u skladu sa halalom i na način koji vas čini da se osjećate udobno. To će vam pomoći da osjetite samopouzdanje čak i onda kada vam ide nizbrdo. Ulažite u dobru garderobu i počnite se odjevati dobro već danas.

Izvor: Ismail Kamdar „Best of Creation – An islamic guide to self-confidence“

Za Akos.ba preveo Mr. Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button