Kutak za ženu

Nošenje hidžaba kod žena povećava samopouzdanje i zadovoljstvo vlastitim izgledom

Britanske muslimanke koje nose hidžab se osjećaju puno bolje u svom tijelu nego one žene koje ga ne nose, rezultati su istraživanja objavljenog u naučnom časopisu British Journal of Psychology.

Istraživanje koje je proveo doktor Viren Swami i njegove kolege sa Univerziteta u Westminsteru je proučavalo probleme vezane za tjelesni izgled i percepciju vlastitog tijela među britanskim muslimankama.

Doktor Swami objašnjava: „Na Zapadu je anksioznost i nezadovoljstvo po pitanju tjelesnog izgleda toliko rasprostranjeno među ženama da se smatra normalnim. Ovo istraživanje je imalo za cilj da istraži koliko su ovakvi stavovi zastupljeni unutar britanske muslimanske zajednice.“
Ukupno je 587 žena dobi između 18 i 70 godina iz Londona učestvovalo u nizu testova. Od ove je grupe 218 žena istaklo da nikad nisu nosile hidžab i 369 žena su istakle da su nosile ili nose neke oblike hidžaba.

Učesnice su bile podvrgnute određenom broju upitnika koji su od njih zahtijevali da ocijene vlastite osjećaje o (ne)zadovoljstvu vlastitim tijelom, koliko mediji na njih vrše pritisak da budu atraktivne i koliko su one religiozne. Bile su također upitane da povežu svoje vlastite figure sa nizom ženskih silueta koje su varirale između anoreksičnih i pretilih.
Rezultati su pokazali da su žene koje su nosile hidžab generalno imale pozitivnije mišljenje o svom tjelesnom izgledu, te su bile su pod manjim utjecajem ideala o ljepoti koje su im nametali mediji.

Doktor Swami objašnjava: „Iako su rezultati pokazali samo malu razliku između onih koje nose i onih koje ne nose hidžab, oni ipak dokazuju da hidžab nudi muslimanki zaštitu i osigurava pozitivne osjećaje o vlastitom tjelesnom izgledu. Pokazalo se da su žene koje nose hidžab sposobnije da se distanciraju od zapadnjačkih ideala o mršavosti.“
„Ovi rezultati mogu imati koristan uticaj na preventivne programe koji za cilj imaju promociju zdravije tjelesne slike među muslimankama na Zapadu. Na primjer, prepoznavajući one aspekte korištenja hidžaba koji su povezani sa prihvatanjem vlastitog tijela, moguće je da se u budućim studijama izoluju faktori koji mogu biti predmet preventivnih programa.“

Izvor: The British Psychological Society; Naučni rad: “Is the Hijab Protective? An Investigation of Body Image and Related Constructs Among British Muslim Women”

Za Saff.ba preveo: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button