Brak i porodica

Pet naučno dokazanih koristi zajedničkih obroka

Koristi porodičnog obroka i razlozi zbog kojih eksperti kažu da je to jedno od najmoćnijih sredstava koje roditelji treba da koriste da bi podizali zdravu, sretnu i uspješnu djecu.

Svi volimo ideju porodične večere uz razgovor o provedenom danu. Međutim, sa današnjim zgusnutim rasporedima, teško je naći vremena za to. Evo u čemu je stvar: porodične večere nisu samo zgodan bonus kada imate vremena – one su veoma važne za dječiji razvoj i budući akademski uspjeh.

Oduvijek sam vjerovala da je redovan obrok sa cijelom porodicom jedna od najvažnijih aktivnosti za djecu. Ispostavilo se da se da se eksperti slažu – porodična večera je u stvari snažan pokazatelj budućeg uspjeha i u školi i na radnom mjestu.

5 naučnih koristi porodične večere

Sa zgusnutim rasporedima i van nastavnim aktivnostima može biti teško pronaći vremena da se sedne i večera zajedno. Da, porodična večera je veoma bitna za vaše dijete i ne može se zamjeniti ekvivalentom aktivnošću koja će imati istu vrijednost.

Kada govorim o porodičnoj večeri, govorim specifično o večeri gdje ne samo da su prisutni svi članovi porodice već je sva tehnologija odložena i televizor je isključen.

Večere su vrijeme jela i razgovora, a razgovor je od presudnog značaja!

Značajni porodični obroci imaju uticaj na sva čula: miris, ukus, dodir, sluh, vid.

Ovo su moćne stvari – velika prilika za značajan uticaj na život svog djeteta!

Porodične večere proširuju dečiji vokabular

Baš kao čitanje naglas bebama i dijeci, i porodične večere pomažu u proširenju njihovog vokabulara. Kroz razgovore za vreme jela djeca su izložena raznovrsnijem jeziku nego skoro bilo gdje drugdje.

Nikad nije prerano za početak! Eksperti kažu da uključivanje čak i najmlađih članova porodice u ovakve razgovore donosi puno koristi, kao i da obraćanje bebama kao da su odrasle, ima puno uticaja na inteligenciju.

Obrok sa porodicom pomaže deci da budu bolji na testovima

Pokazano je da je obrok sa porodicom može prognozirati akademski uspjeh u budućnosti. Razgovor sa djecom tokom večere će im dati prednost u školi kakvu ne bi mogli da steknu na neki drugi način.

Studija iz 2000. godine na Ilinois univerzitetu pokazala je da su osnovci koji su često jeli sa porodicom bolje prošli na standardizovanim testovima.

Naučnici su otkrili da dijeca imaju najviše koristi iz večeranja sa porodicom kada imaju zajedničke obroke bar četiri puta sedmično.

Uz posao, školu i vanškolske aktivnosti, može izgledati nemoguće spremati večeru svaku večer (vjerujte mi, razumijem vas). Ipak, bili biste iznenađeni šta sve možete napraviti za manje od pola sata! Alatke kao što su lonac za sporo kuhanje i ekspres lonac mogu vam dosta olakšati stvari.

Redovne porodične večere povećavaju šanse za profesionalni uspjeh kad odrastu

Već godinama poslodavci ubrajaju “vještine komunikacije” u najbitnije kvalitete koje radnici treba da posjeduju. Čak i sa svim naprednim tehnologijama, vještine komunikacije se visoko vrijednuju u svim karijerama.

Priređivanje porodičnih večera nekoliko puta sedmično može mnogo poboljšati dječije vještine komunikacije, samim tim i njihove šanse za uspjeh u budućnosti. Sposobnost da sjede i razgovaraju tokom cijelog obroka pomaže u pripremanju djece za razgovore sa odraslima, šefovima i profesorima. Vježbanje ovih vještina osigurat će da djeci postane navika koju će koristiti i kao odrasli.

Porodične večere stvaraju zdrave navike u dječijoj ishrani

Još jedna korist zajedničkih obroka je to što uče djecu zdravim navikama, a da ona nisu ni svjesna toga. To se dešava zbog toga što domaći obroci obezbjeđuju više hranljivih sastojaka i opušteniju atmosferu. Djeca koja večeraju sa porodicom imaju manje šanse da postanu gojazna ili razviju poremećaje u ishrani.

Razlog je jednostavan: tokom porodičnih obroka, djeca vide vaše ponašanje za stolom i izložena su bilo kojoj hrani koju servirate. Jednostavno, ako hranite djecu raznovrsno, naučiće da jedu pravu hranu.

Porodični obroci smanjuju rizik od depresije i korištenja droga

Jedna od najnevjerovatnijih koristi zajedničkih večera je to što izgleda postoji direktna veza između dijetetovog emocionalnog zdravlja i redovnih porodičnih večera.

Neke studije ukazuju na to da su deca koja više puta večeraju sa porodicom manje sklona depresiji i korišćenju droga.

To se dešava jer sedenje za stolom zajedno ohrabruje otvorenu komunikaciju u porodici. Čak i kad su ovi razgovori o tome kako je ko proveo dan, razvija se snažnija veza između roditelja i djece.

Kada su djeca i tinejdžeri opušteniji u razgovoru sa vama, njihovim roditeljima, generalno su veće šanse da vam se obrate u kriznim situacijama.

Priredila: A.P.
Detinjarije.com

Povezani članci

Back to top button