Brak i porodicaU Fokusu

Ti se ne ženiš da bi sebe učinio sretnim nego da bi nekog učinio sretnim

Što više istinski volite neku osobu, to ćete više ljubavi dobijati. I ne samo od vaše druge polovice, već i od njihovih prijatelja i njihove porodice i na hiljadama drugih osoba koje nikada ne biste ni upoznali da je vaša ljubav ostala sebična.

Nakon godinu i po dana provedenih u braku nedavno sam došao do zaključka da brak nije za mene.
Sada prije nego što počnete pretpostavljati, nastavite čitati.
Upoznao sam svoju suprugu kada smo imali 15 godina. Bili smo prijatelji deset godina kada smo odlučili da više ne želimo biti samo prijatelji. Iz života znam da se najbolji prijatelji zaljubljuju.
Međutim, to što sam se zaljubio u najbolju prijateljicu me nije spriječilo da imam određene strahove i nervozu oko vjenčanja. Što smo moja draga Kim i ja bili bliži odluci da se vjenčamo, to me je sve više paralizirajući strah obuzimao. Da li sam spreman? Da li sam donio pravi izbor? Da li je Kim prava osoba za mene? Da li će me ona učiniti sretnim?

Zatim, jedne kobne noći, podijelio sam ove misli i brige sa svojim ocem.
Vjerovatno svako od nas ima trenutke u svom životu kada se čini da se vrijeme usporava ili da zrak postaje mirniji i kao da nas sve oko nas usisava, čineći taj trenutak onim koji nikada nećemo zaboraviti.
Trenutak kada mi je moj otac davao svoje odgovore na moje probleme je upravo bio takav trenutak za mene. Uz poznati osmijeh on je kazao: “Seth, ti si potpuno sebičan. Da bi ti bilo jasnije, ja ću ti pojednostaviti stvari: brak nije za tebe. Ti se ne ženiš da bi sebe učinio sretnim, ti se ženiš da bi nekog učinio sretnim. Više od toga, tvoj brak nije za tebe, ti se ženiš za porodicu. Ne samo zbog tazbine i sličnih gluposti, već zbog svoje buduće djece. S kim ih želiš odgajati? Ko želiš da na njih utječe? U braku se ne radi o tebi. U braku se radi o osobi koju ženiš”.

U tom trenutku sam znao da je Kim prava osoba za mene. Shvatio sam da želim da je učinim sretnom, da svakodnevno gledam njen osmijeh, da je svakodnevno nasmijavam. Želio sam da budem dio njene porodice, i moja porodica je želila da ona bude dio naše. I razmišljajući o vremenu kada sam je gledao kako se igra s mojim nećakinjama znao sam da je ona ta s kojom želim izgraditi vlastitu porodicu.
Savjet mog oca je bio ujedno šokirajući i otkrovljenje. On je bio protiv današnje ‘Walmart filozofije’, po kojoj ukoliko vas nešto ne čini sretnim, možete ga vratiti na policu i dobiti novo.
Ne, u pravom braku (i pravoj ljubavi) nikada se ne radi o vama. Riječ je o osobi koju volite- njihovim željama, njihovim potrebama, njihovim nadama, i njihovim snovima. Sebičnost zahtjeva- Šta tu ima za mene?’, dok ljubav pita: “Šta mogu dati?”
Prije nekog vremena, moja supruga mi je pokazala šta znači nesebično voljeti. Mnogo mjeseci, moje srce se hladilo mješavinom straha i bijesa. Onda, nakon što je došlo do povećanja pritiska koje nijedno od nas nije moglo podnijeti, emocije su izbile. Bio sam surov. Bio sam sebičan.

Ali umjesto da odgovori mojoj sebičnosti, Kim je uradila nešto divno- ona je pokazala svoju ljubav. Ostavljajući po strani svu bol i patnju koju sam joj priredio, ona me nježno uzela u svoje ruke i umirila moju dušu.
Brak je o porodici.
Shvatio sam da sam zaboravio savjet svog oca. Dok je Kimina strana braka bila da me voli, moja strana braka je bila sva o meni. Ova grozna spoznaja me je dovela do suza i obećao sam svojoj supruzi da ću pokušati biti bolji.
Svima koji čitate ovaj tekst- a koji ste u braku, gotovo u braku, samci ili čak zaklete neženje, želim vam reći da brak nije za vas. Istinski odnos ljubavi nije za vas. Ljubav je za osobu koju volite.

I, paradoksalno, što više istinski volite tu osobu, to ćete više ljubavi dobijati. I ne samo od vaše druge polovice, već i od njihovih prijatelja i njihove porodice i na hiljadama drugih osoba koje nikada ne biste ni upoznali da je vaša ljubav ostala sebična.
Zaista, ljubav i brak nisu za vas. Oni su za druge.

Napisao: Seth Adam Smith 

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button