Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Satelitski snimci HRW-a: Uništeno 288 muslimanskih sela u Arakanu

Satelitski snimci HRW-a: Uništeno 288 muslimanskih sela u Arakanu

Muslimanska populacija Rohinje žive bez ikakvih ljudskih prava u Mijanmaru, smatra autor [Arhiv]

Satelitski snimci koje je objavila Organizacija za zaštitu ljudskih prava (HRW) pokazuju kako je u Arakanu, u kojem od 25. augusta vojska i ekstremistički budisti vrše napade, potpuno ili djelomično zapaljeno 288 muslimanskih sela, javlja Anadolu Agency (AA).

HRW je analizirao satelitske snimke 866 sela koja pripadaju Maungdawu, Rathidaungu i Buthidaungu i ustanovio kako je najveća šteta pričinjena u Maungdawu.

Istaknuto je kako je 62 posto sela u Maungdawu je djelomično ili potpuno uništeno, od toga 90 posto njih između 25. augusta i 25. septembra.

Satelitski snimci pokazuju da su sela arakanskih muslimana u potpunosti uništena, dok na selima budista nije ustanovljena bilo kakva šteta.

Phil Robertson, zamjenik direktora Azijskog odjela u HRW-u izjavio je kako posljednji satelitski snimci pokazuju uzrok zbog kojeg je više od pola miliona arakanskih muslimana u posljednje četiri sedmice.

Robertson je ukazao na to da je mijanmarska vojska uništila na stotine sela, usmrtila, ali i raselila veliki broj ljudi.

 “Vlasti bi trebale vršiti pritisak kako bi se okončalo kršenje prava arakanskih muslimana i kako bi se dostavila humanitarna pomoć svima kojima je potrebna”, izjavio je Robertson.

U napadima je stradalo na hiljade muslimana, a tačan broj žrtava nemoguće je utvrditi zbog toga što mijanmarska administracija ne dozvoljava ulazak niti izlazak s pomenutog područja.

Muslimani iz Arakana nastoje preko planinskog područja, rijeke Naf ili preko mora preći u Bangladeš.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com