Ekonomija

Sastanak Grupe prijateljstva Kuvajta i BiH: Nastavak i širenje dobre saradnje

U višednevnu posjetu BiH jučer je doputovala delegacija Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta koja je danas održala sastanak sa članovima Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH

SARAJEVO – Odnosi Bosne i Hercegovine i Kuvajta su na visokom nivou, zaključeno je nakon sastanka delegacije Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta i članova Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

U višednevnu posjetu BiH jučer je doputovala delegacija Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta koja je danas održala sastanak sa članovima Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Grupe prijateljstva PSBiH Božo Ljubić na zajedničkoj konferenciji za medije, održanoj nakon sastanka, zahvalio je Kuvajtu na pomoći koju su pružili tokom posljednjih 20 godina, od sticanja nezavisnosti BiH, za pomoć koju su pružili tokom rata, ali i poplava koje su pogodile BiH sredinom maja.

Kako je kazao, kuvajtska Vlada je donirala milion dolara za pomoć poplavama ugroženih područja u BiH.

“Kuvajt je bio prvi među državama koje su priznale BiH. Kuvajt je bio među prvim zemljama koje su se uključile u investicioni proces u BiH, prvo kroz značajnu investiciju od 30 miliona eura u BH Still u Zenici, ali i drugim projektima”, pojasnio je Ljubić.

On je podsjetio i na to da je on osobno kao ministar komunikacija i prometa posjetio Kuvajt 2008. godine i tada su započeti razgovori oko investicija u Koridor 5C te da se to realizira ovih dana izgradnjom tog autoputa.

Ljubić podsjeća da su 2008. godine otvoreni razgovori oko otvaranju zračne linije između Sarajeva i Kuvajta koja danas funkcionira i dovodi desetine hiljada turista iz Kuvajta u BiH.

“Nadamo se da će se to nastaviti jer BiH sigurno nudi dobre prilike Kuvajtu u području turizma. Naše prijatelje iz Kuvajta smo danas upoznali sa investicijskim prilikama u BiH, posebno u području energetskog sektora, izvoza vode, proizvodnja organske hrane. Upoznali smo ih i o organizovanju donatorske konferencije sredinom jula”, kazao je Ljubić.

Pojasnio je da su otvorili mnoga pitanja.

“Ovo je nastavak dobre saradnje”, pojasnio je Ljubić i dodao da se ovakvim posjetama unapređuje saradnja na polju privrede, energetike i drugih sektora.

Predsjedavajući Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Države Kuvajt Saud Neshmi Al Hauraji kazao je da je njihova posjeta samo nastavak dobre saradnje BiH i Kuvajta.

“Kao član parlamenta Kuvajta i građanin Kuvajta mogu reći da BiH ima veoma važno mjesto u srcima Kuvajćana”, poručio je Al Hauraji.

On je izrazio saučešće porodicama žrtava u poplavama u BiH.

Al Hauraji je kazao da ovaj sastanak nije početak, ali je jedan u nizu sastanaka za unapređenje i nastavak saradnje dvije države.

“Podržavamo sve napore za daljnji razvoj ekonomskih i privrednih sektora. Podržavamo jedinstvo BiH i njen put prema EU čime će se doprinijeti stabilnosti kako u BiH tako i u regionu”, pojasnio je Al Hauraji.

Prema njegovim riječima, ovakvi razgovori mogu donijeti samo pozitivne rezultate.

“Jedan od primjera dobre saradnje Kuvajta i BiH jeste povećanje broja turista iz Kuvajta u BiH. Naša posjeta je lanac nastavka posjeta Grupe prijatelja”, poručio je Al Hauraji.

 

anadolija

Povezani članci

Back to top button