Književni kutak

Sarajevo: Promovisana “Monografija o ratnom silovanju i seksualnom zlostavljanju u BiH”

Koautorica monografije i predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić je istakla da je pomenuta monografija vrlo važna za ljude u BiH, ali i za sve ljude u svijetu koji pokazuju interesovanje za dešavanja u ratu u BiH

  U Sarajevu je danas promovisana “Monografija o ratnom silovanju i seksualnom zlostavljanju u ratu u Bosni i Hercegovini” koja će, kako su kazali autori i recenzenti knjige, doprinijeti kazivanju istine o počinjenim ratnim zločinima silovanja i seksualnog zlostavljanja tokom agresije na BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Koautorica monografije i predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić je istakla da je pomenuta monografija vrlo važna za ljude u BiH, ali i za sve ljude u svijetu koji pokazuju interesovanje za dešavanja u ratu u BiH.

“Ova monografija o ratnom silovanju je jako bitna za preživjele žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja, jer smo u ovoj knjizi objedinili sve činjenice kroz pravosnažne presude kako Haškog tribunala tako i Suda BiH, kao i priče preživjelih žrtava, mnoga istraživanja, a govorili smo i o posljedicama s kojima se nosimo mi, preživjele žene silovanja, članovi njihovih porodica te o tome kakve posljedice ratni zločini silovanja ostavljaju na samu zajednicu u BiH i širom svijeta. Ova monografija može biti putokaz onima koji nisu čuli naš glas i nisu znali šta se dešava tokom agresije na BiH, ali i pouka cijelom svijetu”, rekla je Hasečić.

Istakla je da se žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja u BiH nalaze u vrlo teškoj situaciji poslije rata.

“Mi, žene žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja, ali i muškarci, nalazimo se u jednoj tami gdje smo prepušteni sami sebi, zaboravljeni od društva. Ovom monografijom šaljemo poruku svima onima koji trebaju da pročitaju i shvate u kakvom položaju se nalaze žene žrtve rata koje su preživjele sve te strašne torture”, kazala je koautorica monografije.

Autorica Saliha Đuderija je istakla da je monografija dobra studija zasnovana na činjenicama u kojoj se može saznati o dešavanjima iz prošlosti.

“Glavni cilj pisanja monografije je da se suočimo sa činjenicama koje ponekad možda i ne znamo i da ih pokažemo svima da saznaju o prošlosti”, istakla je Đuderija.

Recenzenti studije Elmedin Muratbegović i Emir Vajzović naglasili su da je monografija vrlo značajna i zbog toga što se žrtve ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja još uvijek suočavaju sa predrasudama u društvu u kojem žive, a vrlo često su obespravljene i zaboravljene.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button