Književni kutak

KNJIGA HUSEJINA OMEROVIĆA : ‘A bili su samo djeca’ – Agresor je u Vlasenici ugasio djetinjstvo 261 bošnjačkog mališana

“A bili su samo djeca – zločini nad djecom Vlasenice 1992-1995.”, naziv je monografije autora Husejina Omerovića, koja je iz štampe izašla prije dva dana.

Knjiga dominantno govori o zločinima nad bošnjačkom djecom Vlasenice u periodu 1992-1993. godine na području prijeratne opštine Vlasenica, ali i u vrijeme okupacije sigurne zone UN-a Srebrenica u julu 1995. godine.

Omerović u razgovoru za Patriju kaže da mu je motiv za istraživanje istine i pisanje knjige o navedenim zločinima bio utvrditi potpuni identitet svakog ubijenog djeteta.

Želio je, kaže, i istražiti i opisati okolnosti u kojima su djeca ubijena, zatim mjesta i načine ubistava, masovne grobnice u kojima su posmrtni ostaci neke djece pronađeni, kao i mjesta i datume njihovog ukopa.

Cilj mu je bio i utvrditi strukturu djece, otrgnuti ih od zaborava i smjestiti u historiju neizbrisivog vremena.

Omerović je dugotrajnim i iscrpnim istraživanjem utvrdio da je u spomenutom periodu ubijeno 261 dijete s prostora prijeratne opštine Vlasenica. To je, precizira Omerović, 10 posto od ukupnog broja žrtava s područja Vlasenice (2.637).

Od ukupnog broja ubijene djece (261), Omerović je došao do podatka da je ubijeno 98 maloljetnih dječaka nakon okupacije sigurne zone UN-a Srebrenica u julu 1995. godine.

– Ubijeno je 197 muške (75%) i 64 ženske djece (25%). Posmrtni ostaci za 55 djece još uvijek nisu pronađeni – ističe Omerović.

U svojoj monografiji objavio je 185 fotografija ubijene djece, te 48 slika nišana ubijene djece za koju nije bio u mogućnosti pribaviti fotografije.

A tu je i 28 crvenih ruža za djecu za koju nije uspio pribaviti ni fotografije, niti slike nišana, jer se radilo o maloj djeci i djeci čije su stvari i fotografije uništene.

U prilogu knige nalazi se i spisak sa podacima o ubijenoj djeci Vlasenice.

Između ostalog, autor je u knjigu ugradio i komparativni osvrt na zločine nad djecom u drugim okupiranim, odnosno mjestima pod opsadom – Prijedoru, Goraždu, Višegradu, Sarajevu, srednjem Podrinju, Hrvatskoj, na Kosovu, u Ukrajini i Palestini (Gazi).

Promocija knjige “A bili su samo djeca – zločini nad djecom Vlasenice 1992-1995.”, autora Husejina Omerovića bit će održana u prostorijama Preporoda u Vlasenici u petak, 19. aprila, sa početkom u 18 sati. Uz autora, o knjizi će govoriti i dr. Sead Muratović i prof. Hajrudin Mešić.

O autoru

Husejin Omerović rođen je 17. avgusta 1957. godine u selu Skugrići, opština Vlasenica. Osnovnu školu završio je u mjestu rođenja, srednju u Sarajevu, a Filozofski fakultet, Odsijek Orijentalistika u Prištini 1982. godine.

Od početka agresije na našu zemlju bio je pripadnik Oružanih snaga naše zemlje, a demobilisao se u maju 1996. godine.

Između ostalog, radio je u Federalnom ministarstvu odbrane, Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, a bio je i profesor na Američkom univerzitetu u Sarajevu.

Omerović je autor i još jedne knjige – “Žrtve genocida na području Vlasenice 1992-1995” (2016.).

akos.ba

Povezani članci

Back to top button