Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Sarajevo: Obilježena 23. godišnjica masakra na Dobrinji u kojem je ubijeno devet Sarajlija

Sarajevo: Obilježena 23. godišnjica masakra na Dobrinji u kojem je ubijeno devet Sarajlija

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježena je 23. godišnjica stradanja devetoro građana u ulici Oslobodilaca Sarajeva kod broja 8, na Dobrinji, javlja Anadolu Agency (AA).

Malobrojne delegacije položile su cvijeće i još jednom ukazali na značaj obilježavanja ovih datuma i prisjećanja na sve nevine žrtve proteklog rata.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva podsjetio je da je na današnji dan prije 23 godine poginulo devet Sarajlija, a 16 lakše i teže ranjeno.

“Na današnji dan 1994. godine ovdje, na ovom mjestu počinjen je strašan zločin. Ubijeno je devet naših sugrađana koji su bili u redu za humanitarnu pomoć. A, 16 je ranjeno. I ovo mjesto opominje i obavezuje. Svjedoči da su zločinci i na ovom mjestu sa namjerom ubijali nevine građane grada Sarajeva”, poručio je Grabovica.

Istakao je da to mjesto “opominje da čuvamo i njegujemo sjećanja na njih”. Grabovica je naglasio da je važno graditi kulturu sjećanja i prenositi je na mlade.

“Međutim, kao i na nekim drugim mjestima prisutnost je zaista mala i to je zabrinjavajuće jer je nevjerovatno da ovakav zločin ne bude više posjećen”, dodao je Grabovica.

U ime Kantona Sarajevo cvijeće je položila Nihada Čolić, savjesnica ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

“Mi tradicionalno obilježavamo sve događaje i sjećamo se naših poginulih sugrađana. Imamo namjeru da se to nikada i ne zaboravi”, pojasnila je Čolić.

Obilježavanje je izuzetno važno i zbog mlađih naraštaja.

“Istovremeno ne misleći da je potrebna bilo kakva vrsta osvete ali je sigurno potrebno da se sjećamo, da znamo šta se dešavalo jer narod koji poznaje svoju historiju je ustvari pravi narod”, dodala je Ćolić.

Na današnji dan prije 23 godine od tri minobacačke granate ispaljene s agresorskih položaja u Lukavici poginulo je devet osoba, dok je 16 teže i lakše ranjeno. Među ubijenima bila su i dva maloljetnika.

Poginuli su: Seida Beličevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tendžera.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top