Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Izbori u Hamasu – ko će predvoditi pokret u narednom periodu?

Izbori u Hamasu – ko će predvoditi pokret u narednom periodu?

Na osnovu pisanja brojnih islamskih, ali i izraelskih portala, u petak su počeli unutrašnji izbori koji će odrediti nove članove Politbiroa, najvećeg upravnog tijela islamskog pokreta otpora Hamas, a time i novo vodstvo pokreta.

Jahja Musa, zastupnik u palestinskom parlamentu i jedan od Hamasovih vođa, saopćio je da su unutrašnji izbori u Hamasu potvrda demokratske atmosfere u pokretu, gdje se svake četiri godine, u izbornom procesu, bira vodstvo pokreta. On je potvrdio da se izbori za vodstvo pokreta izvode u svim mjestima gdje Hamas ima svoje članove, u Gazzi, na Zapadnoj obali, u inostranstvu, na okupiranoj teritoriji, pa čak i unutar okupatorskih zatvora.

On je dodao da će, nakon svih faza izbora, biti poznato političko vodstvo pokreta i članovi savjetodavnog tijela, dodavši da cjelokupan proces izbora, u normalnim okolnostima zahtjeva oko tri mjeseca, ali, s obzirom da se izbori odvijaju u specifičnim uslovima to može potrajati i duže, istakavši da će u “aprilu biti sve poznato.”

Hamas je prethodne unutrašnje izbore sproveo 2013. godine i tada je na čelo Hamasovog Politbirao izabran Halid Miš’al, a za njegovog zamjenika imenovan je Ismail Henije. Halid Miš’al je u više navrata naglasio da se neće kandidovati za novi predsjednički mandat, a mnogi poznavaoci prilika navode da će na mjesto predsjednika Politbirao biti izabran Ismail Henije, koji se, prije nekoliko dana, nakon više od četiri mjeseca provedenih u diplomatskim aktivnostima, vratio u Gazzu.

islambosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top