Salata sa bungurom (bulgurom)
Uvijek vas podsjećamo da ne zaboravljate salate uz vaše obroke. Salate su pune vitamina, minerala i fitonutrijenata, tako da će izbalansirati čak i inače nezdrav obrok.
Za ovu salatu je potrebno:
• 1 čaša integralnog bungura
• 300 g cherry paradajza (može i obični)
• svježi začini po želji (bosiljak, menta, kopar itd.)
• sjemenke i orašasti plodovi po želji
• dresing
Priprema:
• Integralni bungur potopite u vodi da nabubri i stavite ga na dno zdjele.
• Izrežite paradajz na manje komade i stavite sljedeći sloj.
• Odozgo stavite svježe začine, orašaste plodove i sjemenke.
• Salatu tako servirajte sve dok ne bude vrijeme da se konzumira, pa tek onda polijte dresingom i izmiješajte. Tako će salata ostati svježa i neće pustiti sokove prije vremena.
Za one koji žele da znaju više:
Bungur ili bulgur je specifično obrađena pšenica, kako bi joj se skratilo vrijeme kuhanja i pripreme. Prvo se pšenici ukloni ljuska, djelimično se skuha, zatim suši i na kraju usitni.
Prema veličini usitnjenosti bulgur može biti fino mljeveni, srednje mljeveni, krupno mljeveni i cijelo zrno. Od ovoga zavisi i njegova upotreba.
Ima veću hranljivu vrijednost od kus kusa i pirinča, pa se koristi i kao njihova zamjena.
Što se tiče hranljivih vrijednosti bogat je ugljikohidratima, koji su primaran izvor energije kod mnogih ljudi. Takođe ima najvišu proteinsku vrijednost od svih žitarica, a pored toga sadrži vitamine B i cink i gvožđe, kao i vlakna. Preporučuje se kod dijeta upravo zbog ugljikohidrata i dijetetskih vlakana koja pomažu kod borbe protiv raka, dijabetesa i bolesti srca. Kada ga uporedimo sa smeđim pirinčem, bulgur ima duplo manje kalorija i duplo više dijetetskih vlakana.
Bulgur tonificira bubrege, hrani srce, smiruje i fokusira um. Koristi se i kod menopauzne iritabilnosti. Posebno je dobar za djecu i starije osobe.
Bulgur se koristi u grčkoj, turskoj, mediteranskoj, bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji kao dio različitih pilava, jela sa povrćem i supa.
Jednom otvoreno pakovanje bulgura čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.
Akos.ba i Dobrekalorije.ba