Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Sabor Islamske zajednice Turske: FETO je pokret utemeljen na sili i interesu pod krinkom vjere

Sabor Islamske zajednice Turske: FETO je pokret utemeljen na sili i interesu pod krinkom vjere

Zaključna deklaracija je usvojena danas na Vanrednom sastanku Sabora Islamske zajednice Republike Turske koji je održan u Ankari uz učešće najviših vjerskih autoriteta u Turskoj

 Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez je danas pročitao zaključnu deklaraciju s Vanrednog sastanka Sabora Islamske zajednice Republike Turske u kojoj se navodi da se epiteti koji se vezuju za lidera terorističke organizacije FETO ne mogu povezati s islamom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Epiteti koji se pripisuju lideru terorističke organizacije FETO/PDY ne mogu se povezati s islamom. FETO/PDY je pokret utemeljen na sili i interesu pod krinkom vjere”, rekao je Gormez.

Zaključna deklaracija je usvojena danas na Vanrednom sastanku Sabora Islmske zajednice Republike Turske koji je održan u Ankari uz učešće najviših vjerskih autoriteta u Turskoj.

“FETO/PDY se ne može okarakterisati kao vjerska struktura”, istakao je Gormez prilikom čitanja deklaracije.

Naglasio je kako je FETO/PDY koristio sva moguća sredstva te zloupotrebljavao vjeru i vjerska osjećanja kako bi, kako je kazao, ostvario svoje tajne ciljeve.

Dodao je kako je ova teroristička organizacija, kako je rekao, krala zekat ( izdvajanje određenog dijela imovine, što je obaveza svih imućnih muslimana), dobrovoljni prilog, kurbane, kao i djecu, dok su uništavali temeljne vjerske vrijednosti i principe.

Istakao je da je FETO/PDY organizacija koja se involvirala u sve državne strukture te tako pokušala uzeti pod svoju kontrolu budućnost građana Turske.

“Lider ove organizacije se ne može prihvatiti kao vjerski poglavar ili kao kakav vjerski autoritet”, naglasio je Gormez prilikom čitanja deklaracije.

Potcrtao je da se prema islamskom tumačenju, niko osima poslanika Muhammeda, a. s., ne moće prihvatiti neprikosnovenim autoritetom i vodičem, dodajući da nijedna struktura niti pojedinac nemaju pravo da se predstavljaju kao neprikosnoveni vjerski predstavnici i da na taj način pozivaju ljude u svoje redove.

“Nemoguće je da strukture i pokreti, koji u ime vjere, u ime Allaha dž.š., zloupotrebljavaju ljudska moralna osjećanja, dobiju opravdanje za takvo djelovanje u okvirima islamske vjere”, kazao je Gormez, istakavši da je to pokret lažnog Mehdija.

“FETO/PDY je pokret lažnog Mehdija (prema islamskom učenju, osoba koja će se pojaviti pred smak svijeta sa zadatkom da ujedini svijet i oslobodi ga od nepravde i zala)”, rekao je Gormez.

Na kraju je napomenuo kako je FETO/PDY pokret koji je razbio jedinstvo islamskog svijeta, dodajući da je riječ o, kako je kazao, “nemoralnom pokretu”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top