Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Ostale aktivnosti > Turski ambasador Erginay razgovarao s urednicima bh medija

Turski ambasador Erginay razgovarao s urednicima bh medija

– Erginay podsjetio da nije tajna da je Fetullah Gulen vođa terorističke organizacije FETO, rekavši kako “Gulenovci” djeluju u cijelom svijetu pa tako i u BiH

 Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Cihad Erginay, rekao je na današnjem razgovoru s urednicima bosanskohercegovačkih medija da Turska od svih partnerskih, prijateljskih zemalja traži da podrže njenu borbu protiv terorističke organizacije Fetullahci, paralelne državne strukture (FETO/PDY), javlja Anadolu Agency (AA).

Erginay je na pitanje u vezi s mogućim zahtjevom Turske za zatvaranjem obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini, koje su povezane s terorističkom organizacijim FETO, ili u vezi s mogućim zahtjevima za izručenje nekih lica iz BiH u Tursku, kazao kako teroristička organizacija FETO ima veoma široku mrežu razvijenu širom svijeta. Ta mreža je pletena na razne načine i u nju su uključene kako obrazovne institucije, tako i pravni subjekti drugih djelatnosti, a sve s ciljem ulaska u sve pore društva, i s ciljem utjecaja na što veći broj ljudi s jedne, i s ciljem pribavljanja financijske koristi s druge strane.

Turski ambasador je podsjetio da su u Turskoj zatvorene sve obrazovne ustanove povezane s terorističkom organizacijom FETO te napomenuo kako se ta, kao i druge terorističke organizacije, finansirala na razne načine.

Ambasador Erginay je poručio da Turska traži od prijateljskih, partnerskih i bratskih zemalja da podrže njeno stajalište u vezi s borbom protiv terorističke organizacije FETO. Erginay je kazao kako Turska borbu protiv te terorističke organizacije vodi širom svijeta, preferirajući određene kanale djelovanja, kako u svijetu tako i u BiH.

On je napomenuo da javnost treba da bude ispravno informisana o tome da teroristička organizacija FETO djeluje u cijelom svijetu, da je FETO realna opasnost i prijetnja po svaku zemlju u kojoj djeluje.

Erginay je podsjetio da nije tajna da je Fetullah Gulen vođa terorističke organizacije FETO, rekavši kako “Gulenovci” djeluju u cijelom svijetu pa tako i u BiH. Turski ambasador je podsjetio i da je plan koji je 15. jula pokušan realizovati u Turskoj kovan više od 30 godina kroz “sistem ispiranja mozga” nakon čega su članovi FETO-a infiltrirani u državne institucije, u policiju, sudstvo i vojsku. On je izrazio uvjerenje da će Sjedinjene Američke Države (SAD) izručiti vođu terorističke organizacije Fetullaha Gulena.

Ambasador Turske u BiH je, odbacujući neke medijske tvrdnje u vezi s navodnim lošim postupanjem s privredenim pučistima, rekao kako je Turska članica svih međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, nekima je bila osnivač i potpisnica je svih konvencija s tim vezi, a navode s tim u vezi negiralo je u i Vijeće Evrope tokom posjete generalnog sekretara tog tijela Turskoj.

Erginay je kazao kako ne želi da se druge zemlje suočavaju s onim s čim se suočila Turska.

Portal Akos.ba na ovom sastanku je predstavljao Esed Ivojević, zamjenik glavnog urednika.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top