Vijesti iz zemlje

Rudari Kaknja će ovu poslovnu godinu završiti probojem “tunela Ribnica”

Rudari Kaknja će ovu poslovnu godinu završiti vrijednim investicijskim poduhvatom probijanjem hidrotehničkog objekta “tunel Ribnica”, čija je projektovana dužina 2.880 metara.

Rudari Kaknja će ovu poslovnu godinu završiti probojem “tunela Ribnica“. Radovi na ovom objektu posebno su značajni sa stanovišta površinske eksploatacije uglja, jer će izgradnjom tunela biti omogućeno formiranje vanjskog odlagališta čvrste jalove mase za oko 60 miliona kubnih metara. Konačnom izgradnjom tunela, bit će omogućen strateški i projektovani kontinuitet razvoja površinske eksploatacije uglja u Rudniku mrkog uglja ‘Kakanj'” rekao je Adib Zekić, iz Službe za odnose s javnošći RMU “Kakanj”.

Radovi na otvaranju “tunela Ribnica” odvijaju se iz dva pravca, s napadne tačke Tičići i s napadne tačke Ribnica, a izvođač radova na ovom zahtjevnom i kompleksnom objektu je firma “Džekos Sarajevo”.

Završetkom svih radova na ovom objektu stvaraju se uvjeti za znatno veću i jeftiniju proizvodnja uglja za potrebe Termoelektrane “Kakanj”.Proboj “tunela Ribnica”, čija je investicijska vrijednost viša od devet miliona KM, obavit će se 29.decembra, a sredstva za ovaj značajan privredni objekt osigurana su od JP Elektroprivreda BiH.

FENA

Povezani članci

Back to top button