Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Refik Ličina dobitnik nagrade „Hasana Kaimija“ za zbirku priča „Strah od behara“

Refik Ličina dobitnik nagrade „Hasana Kaimija“ za zbirku priča „Strah od behara“

Refik Ličina je dobitnik nagrade „Hasana Kaimija“ za 2016. godinu za zbirku priča „Strah od behara“.  

Novinarima su program i dobitnike nagrada saopštili Mehmed Pargan, Haris ef. Mustajbašić, Mustafa Muharemović i prof dr. Vedad Spahić. Ranije je saopšteno da je dobitnica Povelje za životno djelo Meliha Terzić.

Član žirija prof. dr. Vedad Spahić je obrazložio razloge za dodjelu nagrade Hasan Kaimija književniku Refiku Ličini u kojoj se kaže:

„Stručni žiri u sastavu prof. dr. Mirsad Kunić, predsjednik, prof. dr. Vedad Spahić, član, Sevret M. Ćehajić, član odlučio je da se nagrada „Hasan Kaimija“ za najbolje književno djelo koje prvenstveno, uz najviše književno-estetske, afirmira duhovne i humanističke vrijednosti, objavljeno 2014-15. godine dodijeli Refiku Ličini za zbirku priča Strah od behara (Buybook, Sarajevo, 2014.).

Zbirka priča Refika Ličine Strah od behara osebujna je literarizacija povijesti Novog Pazara i Sandžaka u 20. stoljeću, s tematskim fokusom na one aspekte historijske događajnosti koje je zvanična historiografija sistemski tabuizirala. Autor, međutim, vrijeme i zbilju u ovoj knjizi ne transponira u narativne forme lineranim pripovijedanjem niti sukecsivnim nizanjem epizoda, nego slobodnim sižetiranjem iz perspektive infantilne ili autsajderske svijesti intradijegetičkih naratora kojima je stran ma kakav vid ideološke ili vjersko-etničke pristrasnosti.

Zbirkom priča Strah od Behara Refik Ličina se etablirao kao vjerodostojan baštinik onog najvrjednijeg što je iznjedrila bogata tradicija usmenog i pisanog pripovijedanja u živopisnoj regiji mučne povijesne usudnosti kakav je novopazarski Sandžak. Štaviše, u bitnim aspektima autor uspijeva prevaladati i oplemeniti već po sebi respektabilne narativne standarde svojih predšasnika, prije svih Ćamila Sijarića, Huseina Bašića i Faiza Softića, premeržavajući lirsko-mitološku pozituru pripovijednih struktura konkretnim historijskim referencama, što je zbirku priča Strah od behara učinilo tematski koherentnom cjelinom koja se može čitati i kao roman i romansirana povijesna hronika. Zahvaljujući tome autor je uspio ostvariti ono što postesteticizam epohe koju živimo naprosto iznuđuje od pisaca – ne podliježući trivijali i populizmu doći do formule kojom će barem podjednaku satisfakciju pružiti elitnim književnim sladokuscima posvećenim ljepoti mikrostrukturnih stilskih bravura kao i širem krugu čitalaca zainteresiranih više za saznajne, etičke i historijsko-političke aspekte književne umjetnosti.

Nagrada „Hasan Kaimija“ ovogodišnjim laureatom potvrđuje svoju visoku reputaciju, posebno ako se ima u vidu izuzeno jaka konkurencija – čak 30 prijavljenih autora s djelima svih književnih žanrova.“

Nagarade za najbolje učeničke radove dobit će učesnici literarnog konkursu u petak 3. juna na pjesničkoj večeri u zvorničkoj tvrđavi.

Na ovogodišnji literarni konkurs je pristiglo ukupno 58 radova (30 za kategoriju osnovaca i 28 za kategoriju srednjih škola). Nakon ranije utvrđene metode vrednovanja pojedinačnih radova i finalnog komparativnog bodovanja radova žiri u sastavu Mirzet Bećirović (predsjednik) Osman Halilović (član) i Osman Šahbegović (član) došlo se do sljedećih rezultata:

Osnovne škole:

1. mjesto: Brkić Almasa, JU OŠ ”Lukavac mjesto”, Lukavac (Asamal)

2. mjesto: Kadrić Nejra, ”Prva osnovna škola” Živinice (Prgavi pjesnik)

3. mjesto: Drobić Amila, JU OŠ Pazar Tuzla, (B-02)

Srednja škola:

1. mjesto: Ruščuklić Melisa, JU Gimnazija ”Ismet Mujezinović” Tuzla (Sreća)

2. mjesto: Džinović Mirsada, JU Poloprivredno- medicinska škola Brčko (Kader)

3. Avrić Anja, JU Gimnazija Ismet Mujezinović Tuzla (Nur)

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top