Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Odgovor desničarskim ekstremistima: IKC Grac jači nego ikad poziva u veliku akciju

Odgovor desničarskim ekstremistima: IKC Grac jači nego ikad poziva u veliku akciju

Nakon dva velika incidenta desničarskih ekstremista Islamski kulturni centar u Gracu je dočekao i prvi dan ramazana, mjeseca posta i milosti u kojem dolazi pravi odgovor na ove neukusne ekstremističke akcije – navode iz IKC Grac.

Prije tačno 2 mjeseca, 6. aprila u Gracu ekstremisti desničarske grupe “Identitetski pokret” („Identitären Bewegung“) pokušali uzurpirati i okupirati vakufsko zemljište Islamskog kulturnog centara.

Prije tačno mjesec dana u noći 5. na 6. maja džamija Islamskog kulturnog centra napadnuta svinjskim glavama i krvlju od strane desničarskih ekstremista, od kojih je jedan uhvaćen i pritvoren.

IKC Grac poziva sve dobre ljude bez obzira na religiju, boju kože, nacionalnost ili bilo koju različitost, da podrže akciju sakupljanja novčanih sredstava za završetak radova planiranih za ovu godinu:

“Podržimo mjesto susreta religija i dobrih ljudi, dajmo svi doprinos za ovu plemenitu ideju. Pretočimo svu energiju u dobro i ojačajmo nepotrebno napadani IKC Grac donacijama na Konto:
IBAN: AT53 3925 7000 0001 3672
BIC: RZKTAT2K257

Jedina džamija u Gracu je u proteklim mjesecima dobila vanjsku stolariju, dio odvodnog sistema kišnice i dio toplotne izolacije krova. Za ovu godinu je planirana još i izrada fasade na predvorju, betonski radovi oko džamije, te završetak pomenutih odvodnog sistema i izolacije krova.

O pomenutim incidentima su izvještavali brojini bosanski, austrijski, ali i svetski mediji, a saopštenja IKC Grac sa facebook stranice je pročitalo blizu pola miliona ljudi. Nadamo se da će se i vijest o ovoj pozitivnoj akciji tako prenositi i da će puno ljudi se uključiti u hajr akciju, koja je najbolji odgovor i nada da će razum i dobro uvijek prevladati. Ova akcija će biti sprovedena i kao crowd finding s ciljem dolaska do što većeg broja vakifa.

Emir Serdarević

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top