Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Reagovanje reisa Kavazovića: Orbanove tvrdnje primjer demonstriranja štetnog neznanja o islamu i Evropi

Reagovanje reisa Kavazovića: Orbanove tvrdnje primjer demonstriranja štetnog neznanja o islamu i Evropi

U povodu spornih izjava premijera Mađarske “Svako neznanje je štetno, a posebno ono koje javno zastupaju visoki  politički dužnosnici koji imaju  društvenu moć  i ulogu da javno  utječu na mišljenje drugih. To što posjeduju nešto veća znanja o nečemu, ne daje im pravo da nastupaju kao poznavaoci  svega ostalog,  a pogotovo ne  onoga što većina ljudi bolje zna”, rekao je reisul-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović u reagovanju povodom povodom intervjua koji je mađarski premijer Viktor Orban dao njemačkom magazinu Focus, javlja Anadolu Agency (AA). 

Nedavni intervju premijera Mađarske Viktora Orbana u Focusu, naveo je ef. Kavazović, “primjer je demonstriranja  štetnog  neznanja o islamu i  Evropi i zastupanja krajnje spornih stavova o demokratiji”. 

“Premijer Mađarske kaže da ‘islam nikada nije pripadao Evropi, on je došao’ i objašnjava to tako da su preko turskih ‘gastarbajtera’ muslimani dio Njemačke i Evrope, ali da u ‘duhovnom smislu islam ne pripada Evropi. On je set pravila drugog svijeta’. Bilo bi teško pretpostaviti da ima građana Mađarske, za koje je Evropa jedinstvo geografije i povijesti, koji ne znaju da je islam doista ‘došao’ u Evropu a pogotovo onih  koji ne znaju da su u Evropu  također ‘došli’ i  kršćanstvo i jevrejstvo. No, jednako je teško povjerovati da onima sa visokim obrazovanjem među njima nije poznato da je u širokim prostorima sjeverne Evrope islam bio prisutan nekoliko stoljeća prije kršćanstva i da, kako u monumentalnom djelu  Židovi, kršćani, muslimani  piše  tibingenski teolog Karl-Josef Kuschel ‘nijedna od triju  religija nije nikada sasvim ovladala Evropom'”, ocijenio je Kavazović.

Evropljani, pak, dakako i Mađari među njima, naveo je reisul-l-ulema, koji pojam Evrope temelje na vrijednostima kao što je demokratija,  znaju da ni demokratija nije izvorni evropski proizvod.

“Ona je nastala u Grčkoj u vrijeme kada Evropa kao kulturni identitet nije postojala i kada su grčki gradovi bili dio svijeta koji je civilizacijski gravitirao Istoku. Tim  Evropljanima je, međutim, dobro poznat izvorni i posrednički doprinos islama i muslimana  kulturnom i privrednom životu srednjovjekovnih evropskih društava i uloga u novovjekovnom civilizacijskom uzdizanju tih društava”, naveo je efendija Kavazović.

Premijer Mađarske, naveo je, govori o uzaludnosti „nametanja zapadne demokratije“ muslimanskom svijetu, i to argumentira „gorkom poukom“ „cvjetova slobode“ koji su „sahranjeni u Arapskom proljeću“, i potom odbija mišljenje Evropske komisije da migracija može riješiti demografske probleme u Evropskoj uniji, zauzimajući se za pospješivanje podrške porodici. 

“Time on otvoreno negira princip demokratije i istovremeno iznevjerava duh kršćanstva. Evropljani koji drže do vrijednosti demokratije i slobode osudili su i osuđuju postupak sječe i sahranjivanja cvjetova slobode koji su bili procvjetali u Arapskom proljeću, kao što kršćani koji drže do svoje vjere zahtijevaju poštivanje svetosti ljudskih života, makar ti životi pripadali i imigrantima sa Istoka koji nastoje naći mir i sigurnost u Evropi. Nije nam poznato da su gospodin Orban i Mađarska vlade učinili nešto slično tome”, naglasio je Kavazović.

Izražavajući svoje oštro protivljenje proizvoljnim i štetnim tvrdnjama Viktora Orbana, navodi se, “žalimo što su one iznešene i nadamo se da se slične tvrdnje o islamu, Evropi i demokratiji u budućnosti neće naći u obraćanjima visokih evropskih političkih funkcionera”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top