Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Indonezija uvodi kaznu hemijske kastracije za pedofile

Indonezija uvodi kaznu hemijske kastracije za pedofile

Zbog porasta broja slučajeva seksualnog nasilja nad djecom, Indonezija razmatra uvođenje hemijske kastracije za takve prestupnike, piše Anadolu Agency (AA).

Da je pomenuta mjera “najbolja od svih kazni koje se mogu upotrijebiti”, smatra ministar pravde i ljudskih prava Luhut Binsar Panjaitan.

Kako je istakao, pedofilija je teško kršenje prava djece koja ih trajno traumatizira te uništava njihovu budućnost.

Nacionalna komisija za zaštitu djece proglasila je u Indoneziji vanredno stanje zbog broja seksualnog nasilja nad djecom. Tokom prošle godine registrovano je 2.750 slučajeva.

Javnost u zemlji ponovo je pokrenula pitanje zaštite djece nakon što je prošlog mjeseca pronađeno beživotno tijelo djevojčice za koju je ustanovljeno kako je prethodno zlostavljana.

Ministrica za socijalna pitanja Khofifah Indar Parawansa izjavila je kako i predsjednik zemlje Joko Widodo podržava da se kao mjera za prestupnike uvede kastracija. Hemijska kastracija predstavlja ubrizgavanje lijekova koje potiskuju seksualni nagon, a ova metoda sprovodi se u mnogim zemljama svijeta.

Hemijsku kastraciju podržala je i najveća muslimanska organizacija u Indoneziji Nahdlatul ulema (NU), nazivajući pedofiliju velikim zločinom koji se protivi krivičnom i vjerskom pravu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top