Brak i porodica

Razvijanje koncentracije kod predškolaca i problemi sa fokusom

Priprema djeteta za školu

Bilo da imaju poteškoća da počnu sa rješavanjem problema ili izgube fokus i koncentraciju na pola puta, ona jednostavno odustanu.

Kako pomoći djetetu?

Postoji mnogo načina da se pomogne djetetu u ovakvim situacijama. Kao i bilo koja druga vještina i koncentracija se može uvježbati. Ključ dobre koncentracije je u tome da se fokusiramo samo na ono što je zaista važno, a ostalo jednostavno odbacimo. Evo nekoliko savjeta kako pomoći djetetu sa koncentracijom!

Fizičke potrebe – Većina djeca i tinejdžera se bolje koncentriše nakon devet sati sna. Potrudite se da dijete dobije dovoljno sna. Takođe, umanjite unos šećera, a povećajte unos hrane sa proteinima (npr. bijelo meso, jaja…). Proteini povećavaju nivo dopamina koji pomaže djetetu da se bolje skoncetriše. Takođe, napravite u radu s djecom česte pauze i radite vježbe, one imaju sličan efekat.

Uklonite smetnje iz kuće – pokušajte ukloniti sve smetnje koje odvlače pažnju vašem djetetu. Npr. bespotrebna buka, preveliko osvjetljenje, glad, previše osoba u kući, umor, svađe s braćom ili sestrama …

Napravite raspoloženje za poboljšanje koncentracije – uklonite fluorescentna svjetla, nabavite akvarij sa ribicama. To su sve jednostavne metode koje se već duže vrijeme koriste.

Napravite plan aktivnosti i držite se tog plana. Djeca koja imaju problem sa koncentracijom trebaju red i rutine. Možete koristite sličice sa radnjama i aktivnostima koje važe za određeni dan.

Pokušajte uvidjeti koje aktivnosti pomažu vašem djetetu da se bolje fokusira. Jedni vole više aktivnosti gdje su im ruka uključene u rad, drugi su vizuelni tipovi, itd. Zbog toga učiteljice u razredu koriste ovakve signale, npr prst na usnama ukazuje na to da je potrebna tišina.  Takođe, pronađite koje su to aktivnosti u kojima se vaše dijete bukvalno satima “izgubi”, jer su to aktivnosti koje mu mogu pomoći u povećanju koncentracije.

predskolska.ba

Povezani članci