Književni kutak

Ratna priča – četvrti literalni konkurs u Kalesiji: Prvo mjesto Safetu Pozderu

Prvu nagradu i iznos od 500 KM osvojio je Safet Pozder iz Prozora za „Rulet“. Drugo mjesto osvojio je Jasmin Ibranović iz Brčkog sa pričom „Jesam li izdao Kemu“. Njemu pripada nagrada u iznosu od 300 KM. Treće mjesto i 200 KM pripalo je novinarki radija BIR Ameli Jordamović iz Sarajeva za priču „Logoraš“.

Termin uručivanja nagrada bit će naknadno određen.

Na ovaj književni konkurs, što ga je raspisala gradska biblioteka koja djeluje u sklopu JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija pristiglo je nekoliko desetina radova, saopšteno je iz BKC-a.

Iako je u javno raspisanom konkursu bilo navedeno da priče mogu imati  maksimalno 9.000 otkucaja (slovnih mjesta), na natječaj je pristiglo nekoliko vrlo uspjelih priča koje su znatno prekoračile taj zadani kriterij i zbog toga te priče nisu mogle ući u konkurenciju za izbor nagrađenih priča, ali će biti uvršetne u zajedničku zbirku ratnih priča sa ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg književnog natječaja, kazao je direktor BKC-a Fahrudin Sinanović.

Hazim Karić, Isnam Taljić i Snježana Mulić Softić pobjednici su prethodnih natječaja.

Kalesijska biblioteka i naredne godine namjerava raspisati književni natječaj za izbor najbolje kratke priče, s tim da neće biti tematskog ograničenja.

Kalesijske-novine

Povezani članci

Back to top button