Ramazanski iftarski meni – četrnaesti dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Pileća supa s okruglicama od sira
Priprema 7 min
Kuhanje 20 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
225g mljevene piletine ili puretine
3/4 šolje svježeg sira
1/4 šolje Sirela ribanca
1 jaje
1 češanj bijelog luka, propasiran
1l pilećeg temeljca
375ml vode
1 šolja isjeckane mrkve
1/2 kašičice suhog timijana
1,5 šolja graška
2 kašičice sirćeta
so i biber, na okus
Priprema:
U jednoj posudi, koristeći kašiku, dobro izmiješajte piletinu, svježi sir, Sirela ribanac, jaje i bijeli luk. Stavite u frižider.
U veću posudu stavite pileći temeljac, vodu, mrkvu i timijan; poklopite i sačekajte da proključa. Koristeći dvije velike kašike polažite knedle u juhu (otprilike 12 knedli). Smanjiti vatru i nježno kuhajte 5 min. Umiješajte grašak i kuhajte 5 min duže ili dok okruglice ne očvrsnu i više ne budu ružičaste iznutra i povrće hrskavo.
Umiješajte sirće i začinite po ukusu solju i biberom.
Savjet:
Da se knedlice ne bi raspale održavajte supu na blagoj vatri, podešavajući toplinu koliko je potrebno dok se knedle ne skuhaju.
Varijacija: Koristite 3 grančice svježeg timijana i izostavite sušeni timijan. Uklonite grančice prije posluživanja
Piletina sa špinatom i rižom
Priprema 15 min
Kuhanje 20 – 25 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
2 kašike Dukat maslaca
1 luk, narezan
2 češnja bijelog luka, izgnječen
2 pileća filea, narezana na kocke
2 kašikice rendanog đumbira
2 kašikice kari praha
180g riže
500ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje lagano
250ml vode
1kg mladog špinata
so i biber
Priprema:
U dubokom loncu istopite Dukat maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i bijeli luk pa dinstajte 5 minuta da omekša. Dodajte piletinu, đumbir i kari prah pa dinstajte 5 minuta, često miješajući.
Dodajte rižu i dobro promiješajte. Ulijte Brzo&Fino vrhnje za kuhanje lagano, dodajte vodu pa pojačajte temperaturu i pustite da prokuha. Umiješajte špinat, poklopite, smanjite temperaturu pa krčkajte još 10 minuta ili dok se riža ne skuha.
Začinite, skinite sa toplote pa pustite da odstoji 5 minuta prije serviranja.
Savjet:
Za svježiji okus jela servirajte sa svježim korijanderom.
Mousse od čokolade
Priprema 20 min
Serviranje 7 moussa
Potrebni sastojci
200g čokolade za kuhanje
5 jaja
100g šećera
2 vanilin šečera
Pola kafene kašičice soli
125ml Brzo&Fino vrhnje za šlag
Način pripreme:
Kao i kod spremanja većine slastica prvo trebamo razdvojiti bjelance od žumanca. Bjelancima dodati 80g šećera i pola kafene kašičice soli i umutiti u čvrsti snijeg. Čokoladu izlomiti i otopiti na pari.
Brzo&Fino vrhnje za šlag umutiti u čvrsti šlag.
Žumancima dodati dvije supene kašike vruče vode, ostatak(20 grama) šećera i 2 vanilin šećera, te mutiti na pari dok se ne zgusne a onda ih skinuti.
Dodati otopljenu čokoladu i miješati dok se žuta krema i čokolada ne sjedine. Lagano dodati šlag i miješati kašikom. Na kraju, kašiku po kašiku dodati snijeg od bjelanca, lagano prebacujući kašikom masu da bi sačuvala prozračnost. Kad se masa ujednači sipati u posude i ostaviti u frižider da se hladi barem sat vremena.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
Akos.ba