Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – četrnaesti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Pileća supa s okruglicama od sira   

Priprema 7 min

Kuhanje 20 min

Serviranja 4 porcije

Sastojci:

225g mljevene piletine ili puretine

3/4 šolje svježeg sira

1/4 šolje Sirela ribanca 

1 jaje

1 češanj bijelog luka, propasiran

1l pilećeg temeljca

375ml vode

1 šolja isjeckane mrkve

1/2 kašičice suhog timijana

1,5 šolja graška

2 kašičice sirćeta

so i biber, na okus

Priprema:

U jednoj posudi, koristeći kašiku, dobro izmiješajte piletinu, svježi sir, Sirela ribanac, jaje i bijeli luk. Stavite u frižider.

U veću posudu stavite pileći temeljac, vodu, mrkvu i timijan; poklopite i sačekajte da proključa. Koristeći dvije velike kašike polažite knedle u juhu (otprilike 12 knedli). Smanjiti vatru i nježno kuhajte 5 min. Umiješajte grašak i kuhajte 5 min duže ili dok okruglice ne očvrsnu i više ne budu ružičaste iznutra i povrće hrskavo.

Umiješajte sirće i začinite po ukusu solju i biberom.

 Savjet:

Da se knedlice ne bi raspale održavajte supu na blagoj vatri, podešavajući toplinu koliko je potrebno dok se knedle ne skuhaju.

Varijacija: Koristite 3 grančice svježeg timijana i izostavite sušeni timijan. Uklonite grančice prije posluživanja

Piletina sa špinatom i rižom

Priprema 15 min

Kuhanje 20 – 25 min

Serviranja 4 porcije

Sastojci:

2 kašike Dukat maslaca 

1 luk, narezan

2 češnja bijelog luka, izgnječen

2 pileća filea, narezana na kocke

2 kašikice rendanog đumbira

2 kašikice kari praha

180g riže

500ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje lagano 

250ml vode

1kg mladog špinata

so i biber

Priprema:

U dubokom loncu istopite Dukat maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i bijeli luk pa dinstajte 5 minuta da omekša. Dodajte piletinu, đumbir i kari prah pa dinstajte 5 minuta, često miješajući.

Dodajte rižu i dobro promiješajte. Ulijte Brzo&Fino vrhnje za kuhanje lagano, dodajte vodu pa pojačajte temperaturu i pustite da prokuha. Umiješajte špinat, poklopite, smanjite temperaturu pa krčkajte još 10 minuta ili dok se riža ne skuha.

Začinite, skinite sa toplote pa pustite da odstoji 5 minuta prije serviranja.

 Savjet:

Za svježiji okus jela servirajte sa svježim korijanderom.

Mousse od čokolade  

Priprema 20 min

Serviranje 7 moussa

Potrebni sastojci

200g čokolade za kuhanje

5 jaja

100g šećera

2 vanilin šečera 

Pola kafene kašičice soli

125ml Brzo&Fino vrhnje za šlag

Način pripreme:

Kao i kod spremanja većine slastica prvo trebamo razdvojiti bjelance od žumanca. Bjelancima dodati 80g šećera i pola kafene kašičice soli i umutiti u čvrsti snijeg. Čokoladu izlomiti i otopiti na pari.

Brzo&Fino vrhnje za šlag umutiti u čvrsti šlag.

Žumancima dodati dvije supene kašike vruče vode, ostatak(20 grama) šećera i 2 vanilin šećera, te mutiti na pari dok se ne zgusne a onda ih skinuti.

Dodati otopljenu  čokoladu i miješati dok se žuta krema i čokolada ne sjedine. Lagano dodati šlag i miješati kašikom. Na kraju, kašiku po kašiku dodati snijeg od bjelanca, lagano prebacujući kašikom masu da bi sačuvala prozračnost. Kad se masa ujednači sipati u posude i ostaviti u frižider da se hladi barem sat vremena.

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

Akos.ba

Povezani članci