Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Privukli su me islamski maniri (sestra iz Amerike)

Privukli su me islamski maniri (sestra iz Amerike)

Moje upoznavanje islama bilo je preko muslimana. Prvi put sam se upoznala s jednim muslimanom kada sam radila na fakultetskom restoranu koji je bio u vlasništvu jednog Palestinca.

 

Bila sam konobarica i mnogo ostalih konobara, uključujući i mene, su bili Amerikanci, dok su većina dostavljača pica ali i vlasnika ovakvih restorana bili muslimani.

Pomislila sam, “Oh, pogledaj ovu gospodu, kada se smiju smiju se iz dna srca, a kada se rukuju to čine srdačno i sa osmijehom koji dolazi iz srca. Bila sam zaintrigirana utiskom da su oni tako drugačiji ali na jedan fin način.”

Slijedom toga po nekom prirodnom nagonu i ja sam se počela interesirati za islam samo zbog toga što sam njih upoznala. Na univerzitetu sam uzela predmet o historiji Srednjeg Istoka.

Tada sam počela bolje razumjevati političku pozadinu tog područja kao i religijsku pozadinu, postala sam veoma zainteresirana za učenje o islamu iz historijske perspektive a u isto vrijeme sam se više radovala susretima i boravku s muslimanima, te sam baš od njih saznala koliko su njihova srca drugačija.

“Jill, islam je logičan”!

U to vrijeme mi je u učenju mnogo pomagao moj sadašnji muž, gospodin koji će u budućnosti postati moj muž. Njegovo ime je Sufian. Sufian mi je uvijek predstavljao islam na logičan način te iz pouzdanih i provjerenih izvora, a nikada s emocionalne strane. Uvijek sam tražila ono što je neispravno u njegovoj vjeri. Mora biti nešto pogrešno. Ja sam pitala i pitala a on mi je uvijek odgovarao: “Jill, islam je logičan”

Svaka stvar za koju želiš da kažeš da je loša i pogrešna u islamu, kao npr. zašto naše žene pokrivaju kosu ili zašto muškarci mogu da ožene više od jedne žene, uvijek bi mi odgovorio nekim logičnim odgovorom. Učeći logična objašnjenja za ove stereotipne probleme koje Zapadnjaci vide u vezi sa islamom, kada učite historijsku pozadinu nečega ili logično objašnjenje toga vi se ne možete raspravljati o tome. Naprotiv, vi čak vidite ljepotu koja se iza toga krije poput pitanja zašto je Poslanik a.s. oženio supruge koje je oženio.

Svaka je bila lekcija za čovječanstvo. Ove žene su doprinjele svaka pojedinačno nešto dobro za islam. Poslanik s.a.v.s  nas je učio tome da ne treba da ženimo samo one najbogatije ili najljepše i ovo je ono što  je mene očaralo. Za mene je islam bilo postepeno prihvatanje. Nisam tip osobe koja bi to prihvatila slijepo. Morala sam to istražiti sa svoje strane i elhamdulillah moj muž je bio dobar učitelj, međutim ja sam i pored njega uzimala lekcije o islamu. Također planiram da se sprijateljim s još muslimanki i eventualno da prisustvujem halkama Kur’ana, mislim da je prihvatanje islama bilo za mene jedno putovanje. Smatram da još uvijek nisam stigla, ali u islamu mislim da nikada ne možete u potpunosti stići do kraja. U islamu do kraja života, tj. do dana kada preselite vi ćete insyaAllah napredovati i učiti. Ovo je ukratko priča o mom prelasku na islam.

 

Izvor: onislam.net

Za Akos.ba prevela: Emina Suljević

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top