Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dovama ukrasila noć: Mektebska djeca Istiklal džamije na manifestaciji „Ramazan u Bosni“

Dovama ukrasila noć: Mektebska djeca Istiklal džamije na manifestaciji „Ramazan u Bosni“

Piše: Nedim Botić

 

Četvrtog dana manifestacije „Ramazan u Bosni“ mnogobrojni posjetioci imali su prilike da duše okrijepe programom mektebske djece Istiklal džamije (Medžlis Islamske Zajednice Sarajevo).  Budući da se je radilo o posljednjoj ramazanskoj večeri, djeca su za tu prigodu pripremila više od pedeset kur'anskih dova. Po vlastitom izboru, djeca su proučila i nekoliko sura i odlomaka iz Kur'ana, te na taj način dodatno uljepšala prostor Baščaršije, kao i ovogodišnji ramazan u Sarajevu. 

Mekteb Istiklal džamije je, bez sumnje, jedan je od uspješnijih i organizovanijih mekteba u našoj državi. U prethodnoj školskoj godini mektebsku nastavu je pohađalo 240 redovnih polaznika, dok njih 140 uči u Kur'anu i završava hatmu.  U razgovoru s imamom Abdulgafarom Velićem, saznali smo za razloge odabira kur'anskih dova za nastup mektebske djece čime je na najprikladniji način ukrašen završetak mjeseca posta i ibadeta.

„Prediftarsko vrijeme najdragocjeniji su i najvažniji trenutci svakom postaču. Postači su najbliži svom Stvoritelju upravo u vremenu pred iftar. To vrijeme u hadisima Muhammeda a.s. uspoređuje se s viđenjem Stvoritelja na Sudnjem danu. „Postač ima dvije radosti, radost kad se iftari i radost kad se susretne sa svojim Gospodarom“, govorio je naš pejgamber Muhammed a.s.

Upravo ta vrijednost prediftarskog vremena i važnost tih trenutaka odredili su prirodu prediftarskog programa u sklopu manifestacije „Ramazan u Bosni“. Kulturne aktivnosti, predavanja i razgovori predviđeni su poslije iftara, dok su za prediftarski program odabrani najmlađi polaznici mekteba, koji će svojim učenjem i dovama na najčistiji, najiskreniji, pa i najsnažniji način obilježiti ovogodišnji program i dati mu jednu posebnu dimenziju i vrijednost“, istakao je imam Velić.

Organizatori manifestacije „Ramazan u Bosni“ su izrazili veliku zahvalnost mektebu džemata Istiklal džamije na čelu s imamom Velićem što su svojim prisustvom uveličali ovu svečanost, zaželjevši im puno uspjeha u daljnjem radu.

„Želja organizatora je da pružimo priliku našim najmlađim da pokažu svoja znanja, ali i da se prezentira rad s djecom u okviru naše Islamske zajednice. Mladi su naša budućnost, a večerašnji program samo dokazuje kvalitet rada imama Velića s djecom u mektebu Istiklal džamije. Zaslužili su sve pohvale i postavili viskoe standarde u radu s omladinom. Mi im se zahvaljujemo na odazivu na naš poziv, i molimo dragog Allaha, dž.š., da im podari mnogo uspjeha i bereketa u daljnjem radu“, izjavio je dr. Adem Zalihić, član organizacionog tima manifestacije.

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top