Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Prikaz knjige: konačno preveden Asar – poznata hanefijska hadiska zbirka

Prikaz knjige: konačno preveden Asar – poznata hanefijska hadiska zbirka

Dragi ljubitelji pisane riječi,

Nedavno je, u izdanju Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, na našem tržištu objavljeno kapitalno djelo ASAR / HANEFIJSKA HADISKA ZBIRKA, čiji je komentator i prevodilac na bosanski jezik poznati i vrijedni prof. Jusuf Džafić.

Ovo vrijedno djelo kojim nas je počastio prof. Džafić i IPF u Zenici projekat je koji zaslužuje posebnu pažnju i pozornost. Djelo ASAR od šejha Muhammeda ibn Hasana eš-Šejbanija poznato je djelo. To je jedno od najstarijih  hadiskih zbirki. Sadrži 915 hadisa. Predaje su poredane po fikhskim  poglavljima i popraćene kratkim Šejbanijevim komentarom. Tačnije, zbirka obuhvata sva fikhska poglavlja: obredno, imovinsko, bračno, nasljedno, kazneno i međunarodno pravo. Stoga ne treba da nas čudi što je ova zbirka poznata i pod imenom: Fikh Muhammeda ibn Hasana eš-Šejbanije. Zbirka sadrži i određen broj predaja iz oblasti islamskog vjerovanja i islamskog ponašanja. Komentar prevodioca se sastoji od 1802 bilješke. Pri pisanju uvoda i komentara korišteno je skoro 600 djela.

Recenzenti ovog korisnog djela su:  prof. Dr. Safvet Halilović i prof. Dr. Esmir M. Halilović.

Toplo preporučujem čitanje ovog djela koje sadrži 683 strane i istinski čestitam prevodiocu i izdavaču na ovom korisnom prevodilačkom i izdavačkom poduhvatu.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

P.S. Zainteresirani čitaoci ovo korisno djelo, po cijeni od 20 KM, mogu naručiti porukom ili pozivom na broj 065 789 887 ili na mail [email protected]

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top