Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Priča o masovnoj grobnici u Kozluku: “Jabuke mezara mog”

Priča o masovnoj grobnici u Kozluku: “Jabuke mezara mog”

Prenosimo vam Facebook status novinara Almira Mehonića o pronalasku masovne grobnice u Kozluku kod Zvornika.

U Kozluku kod Zvornika na smetljištu je pronađena masovna grobnica od oko 30 skeletnih ostataka. To je sekundarna grobnica, primarna je imala ostatke preko 1.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. No, ono sto je zanimljivo jeste priča koja prati otkrivanje ove grobnice. Naime, Munira Subašić iz Udruženja ˝Majke enklava Srebrenica i Žepa˝ kazala je da je nedavno sa još nekoliko prijateljica u Kozluku upoznala čovjeka koji joj je prišao i rekao: ˝Ja sam Srbin, živim u Srbiji, tu odmah preko Drine. Ako vam ne pokažem gdje je masovna grobnica, neću moći umrijeti miran. Ionako noćima ne spavam.˝

Nakon toga, taj ih je čovjek odveo na mjesto gdje je u prošli petak počelo otkopavanje masovne grobnice.

˝Ispričao nam je i da su dva čovjeka uspjela pobjeći sa strijeljanja u Branjevu, ali su ih ovdje uhvatili i ubili. Nakon dužeg mučenja, njih su dvojicu natjerali da sami sebi, onako ranjeni i izubijani, iskopaju mezar. Taj nam je Srbin, kojem je savjest proradila poslije 20 godina, ispričao da ih je još jedan čovjek molio da ga ubiju, ali tek kada legne u masovnu grobnicu i ispod glave stavi svoju torbicu. Misleći da su u torbici zlato i novac, zločinci su mu oteli tašnu, a njega su ubili. U torbici su pronašli jabuke.”

Munira je kazala da može pretpostaviti, ali ne i tvrditi, da je čovjek, koji je otkrio lokaciju masovne grobnice, i sam učestvovao u zločinima.

˝Vjerovatno je i on ubijao, jer se jako uzbudio kada smo došli na ovo mjesto. Drhtao je i tresao se, a stalno je ponavljao da ne može spavati.”

Kako se osjećati poslije ove vijesti, uz ponovno saznanje da pripadate narodu čije sinove i očeve danas, 20 godina nakon rata, otkopavaju iz grobnica na kojima su napravili deponije smeća. A mi saznajemo za te grobnice samo zato sto im Bog ne da miran san. I nije ovo prvi ni poslijednji slučaj kod kojeg ubice i zlikovci sami otkrivaju grobnice.

Rečenica “ne mogu mirno spavati” prati većinu otkrivenih masovnih grobnica u poslijednje vrijeme.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top