Rekreacija

Preskakanje užeta – izvrsna vježba

Skakanje se smatra jednom od najintenzivnijih aerobnih vježbi. Izvrsno je za srce, pluća, povećava gustoću kosti, što zauzvrat smanjuje mogućnost razvoja osteoporoze. Jednostavno preskakanje užeta pomaže vam u izgradnji kondicije i brzine, zajedno sa poboljšanjem osjećaja za koordinaciju pokret, ritam i preciznost. Osim svega toga vježbe mogu biti zabavne. Najbolja stvar kod preskakanja užeta jest da usprkos svim izvrsnim prednostima koje imamo od te vježbe, uže za preskakanje je vrlo jeftino. Možete kupiti pristojno uže za skakanje već za tridesetak kuna. Vrlo je lako za nošenje i stoga je dobra sprava za osobe koje dosta putuju.

Vježbe sa preskakivanjem užeta mogu biti izuzetno jednostavne ili vrlo komplicirane. Postoje knjige, članci u časopisima i instrukcije na internetu koje vam opisuju osnovna pravila kako korisititi uže. Isto tako trener u lokalnom rekreativnom centru vam može pokazati osnovne pokrete za početak. Ako prvi puta držite uže za preskakanje u rukama ili počinjete prvi puta nakon djetinjstva, dobro bi bilo da počnete sa osnovnim korakom: primite ručke (duljina užeta koja će vam odgovarati mora biti takva da kad primite ručke rukama i stanete na uže sa obje noge spojene, laktovi ruku vam trebaju biti pod pravim kutem), stanite sa užetom iza nogu, prebacite uže preko glave i kad vam dođe blizu nogu, preskočite ga. Jednom kad uvježbate ovo, možete probati sa kompliciranijim koracima. Možete prekrižiti ruke dok preskačete, ili izvijete tijelo ili čak zanjišete uže u suprotnom pravcu. Kako napredujete sa vježbanjem možete probati i stvarno izazovne korake: dvostruki preskok. Ovaj korak se sastoji od dvostrukog zamaha užeta, za vrijeme jednog skoka. Neki su svladali i trostruki preskok, pa čak četverostruki preskok i slične verzije. Svjetski rekord je 320 trostrukih preskoka zaredom. Ne brinite se ako ne možete to dostići – glavno je da se trudite.

Kako nije bilo mnogo promjena u osnovnom dizajnu užeta za preskakanje, moderna tehnologija stvorila je brojne varijacije. Na primjer, danas se užad za preskakanje proizvodi od najlonskih niti ili plastičnog materijala, što ima izravan utjecaj na brzinu, trajnost i  težinu užeta. Ručke užeta su također prošle određene promjene – danas se rade od drva, plastike, gumene pjene i oblikovane su tako da vašim rukama bude što udobnije i bolje za obuhvat. Neka užad za preskakanje ima pričvršćen monitor za praćenje rada srca, tako da točno znate kako podnosite režim vježbanja. Ne treba ni spominjati da ove karakteristike utječu i na cijenu. Najbolje da sami procijenite koje karakteristike su vama najbitnije i što ćete koristiti, prije nego kupite uže.

Uvijek je dobro imati na umu neke sigurnosne mjere prije nego počnete sa skakanjem. Pobrinite se da imate dovoljno mjesta za zamah užeta naprijed i odostraga, bez da nekog ozlijedite, oštetite strop, luster ili nešto slično. Nosite odjeću i cipele koje su udobne. Budući da ove vježbe utječu na vaše zglobove, dobro se pobrinite za koljena i zglobove. Ako imate zdravstvene probleme konzultirajte se sa doktorom prije nego počnete sa vježbom.

Preskakanje užeta je odlična vježba za kondiciju. U kombinaciji sa drugim vježbama, kao što je istezanje ili dizanje utega –  može dovesti vaše tijelo u odličnu kondiciju. Preskakanje užeta je vježba koja se izvodi već godinama, a možda ćete i vi pomoći da tu dugo i ostane.

https://www.savjetnica.com

Povezani članci

Provjerite također
Close