Liderstvo i menadžment

Kako najoriginalnije i najkvalitetnije napisati poslovni životopis

Svi poslodavci se slažu sa tim da je bolje poslati što sažetiji, ali jasniji životopis iz kojeg će se moći iščitati sve kvalitete kandidata. Često upravo kvalitetno napisan životopis odlučuje hoćete li biti pozvani na razgovor i daljnje testiranje za posao.

Neka molba ne bude duža od dvije stranice A4 formata, osim ako obilujete radnim iskustvom i znanjem. Pišite Arial ili Times New Roman fontom, veličine slova 12 kako bi bilo što čitljivije jer ukoliko su slova manja nije čitljivo, a opet ukoliko su velika nećete ostaviti dobar dojam. U gornji desni dio lista možete staviti i svoju fotografiju kako bi vas poslodavac čitajući vaše podatke mogao bolje percipirati. Kada šaljete životopis nikako nemojte zaboraviti i popratno pismo u kojem ćete poslodavca upoznati sa svojim životopisom.

Što je sve potrebno napisati u životopisu

Preporučuje se da pišete u EuroCV formatu zato što je vrlo profesionalan, organiziran i pregledan te omogućuje unos samo najbitnijih informacija koje bi mogle zanimati vašeg budućeg poslodavca. Osobne podatke: ime i prezime, datum rođenja, adresu i kontakt podatke stavite na početak kako bi bili odmah dostupni ukoliko se poslodavac odluči kontaktirati vas.

Najvažnije su informacije o vašem školovanju i radnom iskustvu ukoliko ga imate, a to pišete na način da se prvo pišu oni najsvježiji podaci prema najstarijima. Svaku vašu kvalitetu nije potrebno detaljno opisivati kako osobi koja će to čitati ne bi bilo naporno i zamorno, a za detaljnu analizu vašeg iskustva i znanja dobit ćete priliku na samom razgovoru za posao ukoliko do njega dođe.

Trudite se pisati iskreno sa tačnim i provjerljivim informacijama, nemojte dozvoliti da se zanesete i pišete stvari koje ne znate ili nikad niste radili kako poslodavac ne bi sve to detaljno provjerio i pri tome se duboko razočarao u vas pa ne biste dobili mogućnost zaposlenja.

Kada napišete molbu, detaljno je pročitajte i provjerite gramatičku ispravnost i tačnost kako ne biste ostavili dojam brzoplete, nemarne i nezainteresirane osobe. Ne zaboravite mijenjati i prilagođavati životopis za svaki novi posao i radno mjesto na koje se javljate.

medjimurje.hr

Povezani članci

Back to top button