Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Predstavljen Katalog orijentalno-islamskih rukopisa Bošnjačkog instituta

Predstavljen Katalog orijentalno-islamskih rukopisa Bošnjačkog instituta

Orijentalno-islamski rukopisi Bošnjačkog instituta predstavljaju vrijedan doprinos ukupnom rukopisnom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Zbirka obuhvata djela iz svih naučnih oblasti – iz islamskog prava, obredoslovlja, prepisi Kur'ana i pojedinih njegovih dijelova, komentari Kur'ana, zbirke hadisa, zbirke pravnih rješenja, gramatičkih, leksikografskih djela i priručnika za učenje orijentalnih jezika ili bosanskog jezika.

Vrijedan doprinos bh. naslijeđu

Zbirku je obradio Mustafa Jahić, a predstavili su je, u ime izdavača Amina Rizvanbegović Džuvić, urednica Lejla Gazić, akademik Enes Karić, Ahmed Zildžić, te Mustafa Jahić kao autor.

Direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović-Džuvić navodi da je zbirka je nastajala postepeno, od pojedinačnih rukopisnih kodeksa do preuzimanja cijelih manjih kolekcija.

“Rukopisna zbirka Bošnjačkog instituta je vrlo značajna, jedna od najznačajnijih u zemlji. Specifična je jer je to u suštini privatna zbirka, ali ima sve karakteristike jedne ozbiljne, institucionalne zbirke. Ona nam ukazuje na živu, intelektualnu, razmjenu misli u Bosni i Hercegovini” – kazala je ona.

Autor Jahić ističe da se vrijednost kataloga ogleda i u činjenici da bez kataloga nemamo informaciju o onome što se nalazi u rukopisima.

“Njih treba identificirati, odrediti naslov, odrediti autora, fizički opisati sam rukopis kao knjigu. Tako obrađen rukopis je tek dostupan istraživačima. Ovaj katalog predstavlja oko 350 rukopisa koji se čuvaju ovdje u Institutu” – rekao je Jahić.

Profesor Enes Karić je kazao da zbirka rukopisa Bošnjačkog instituta svjedoči o ozbiljnim naučnim izučavanjima na ovdašnjim prostorima i predstavlja neizostavan izvor za proučavanje historije i islamske kulturne baštine.

“Bošnjački institut ima jednu jako vrijednu, cijenjenu, raznovrsnu, kolekciju bosanskih turskih, arapskih i perzijiskih rukopisa. Jahić se pojavljuje kao autor 3. Kataloga i nesumljivo da ova sveska nastavlja prezentirati rukopisno blago Instituta.

Povodom predstavljanja stručnoj i naučnoj, te široj javnosti 3. sveska Kataloga, priređena je i prigodna izložba rukopisa kojom posebno skrenula pažnja na familije i pojedince koji su darovali i uvakufili neke od najvrednijih knjiga što su posjedovali u svojim privatnim bibliotekama, kao i istaknuti neka od rijetkih djela i djela od posebnog interesa.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top